Rekommendation efter vaccinering = planering
Torsdag- Vila
Fredag- Skritta
Lördag- Jogga
Söndag- Lätt arbete
Måndag- Normalt arbete
Vi får se lite sedan också utöver hur hon mår, om hästarna har feber efter vaccination behövs ju såklart mer vila men hon har tidigare inte fått det i samband med vaccination.
Min häst var ju såklart snällast vid vaccinationen!
klippt häst
Man märkte verkligen att det var dags nu igen! Om jag hade väntat längre hade det blivit stor skillnad efter klippning och det är det de inte får bli. Som förra året hade all hennes päls växt ut och då klipptes hon i februari vilket var ett dumt val egentligen. Tänk er själva att låta pälsen växa ut och sedan helt plötsligt mitt i kalla vintern raka av allt. Alla väljer själva hur ofta man klipper, långt ifrån alla behöver klippa så ofta men som sagt växer hennes päls så snabbt och det är inte bra i ridningen att rida långhårig häst som blir så blöt som hon blir. Därför har jag inte ridit så hårt nu på senaste tiden till väntan på klippningen.
Anledningen till varför hon haft en vilovecka just nu är för att både Jag, La Venza och musklerna ska få återhämta sig, så NEJ jag har inte lagt av med vinterns träning. Hallå det är ju nu det börjar? ;)
Utvärdering -gårdagens ridpass
Började med att skritta fram i 10min först utan mig på och sen med. Gjorde först lite skritt jobb, lite flytta och så.
Tänkte hela tiden på min sists och handställningen. Sen så travade jag honom i låg form, gjorde mycket öppnor och skänkelvikningar och han blev verkligen super lyhörd, gjorde lite avbrott och igångsättningar. Han lyssnade bra, försökte verkligen få ett ärligt stöd på bettet och framåtbjudning och det fick jag verkligen idag.
Sen gjorde jag galoppöppnor i båda varven, han tycker det är ganska jobbigt men skötte sig bra nöjd jag krävde lite mer av bakkärran. Försökte verkligen ge han lite utmaningar, men inte förstora då han blir väldigt arg, när han blir arg så är det ju inte så himla kul ju. Gjorde lite förvända galopper i högergalopp gick det super bra, där är han ju väldigt stark också men i vänster gick det lite sämre. Han orkar inte så det går lite fort och man får verkligen hjälpa honom, men det är väl bara att träna på så kommer det att fixa till sig. Sen gick jag ner till trav och gjorde lite samlingar osv. Travade sedan av honom i en låg form och skrittade av i 15min.
Är så himla nöjd med passet, det gick i alla fall mycket bättre än i söndags och han bockade typ bara en gång, eller kanske två. Mamma och jag kommunicerade jätte bra så det var ju bra det med.
/Pernilla
Klippning
Har hur som helst beslutat att jag bara kommer klippa halva ansiktet/alt inte ansiktet denna klippning just för att det kan bli krångel och ojämnt om det inte är en bra dag för henne plus att det tar så lång tid. Ska köpa en liten trimmer att använda till huvudet sedan!
Veckans planering
Onsdag(idag): vila, mamma klipper han.
Torsdag: uteritt med Becka å Gibbe.
Fredag: Lektion för Bettan troligtvis. Annars ridhus iaf.
Lördag: Jag tävlar friidrott, antingen vila/longering/ ridhus, lösgörande
Söndag: Hoppa
Måndag: vila
/Pernilla
Anledning
/ Pernilla
Godmorgon
Fredag- Globen 10.30-23.30 = 3 shower + shopping . La Venza vila
Lördag- Globen 8.30-23.30 = 1 show + massa shopping. La Venza vila
Söndag- Globen 8.30 - 13.00 = 1 show + shopping. La Venza vila.
Måndag- Praktik 8-17 och behövt gå upp tidigt pga lång resväg. Åker direkt till La Venza som får vila. Spolar ben och borstar lite.
Tisdag- Ridning med real + stalltjänst 9-15 och därefter ridning 17-18. Stannade där lite och sedan åkte jag direkt till stallet och La Venza fick vila. Musklat sig mer på mankammen och blivit lite biffigare! Direkt hem och äta sent och sitta uppe med datorn ett tag. Sova och vakna helt död!
Idag ska jag till stallet direkt efter skolan, då ska jag få lite tid där och vara där flera timmar, miss it! Men tänk att jag som aldrig försover mig! Hade feber i måndags dessutom men som försvann. Helt trött i huvudet dessutom!
När det var globenhelg sov jag 4-5 timmar per natt för jag hade så mycket att göra!
Framöver ska jag bli bättre på bloggningen och jag tror jag ska klippa La Venza idag beroende på hur hon ser ut i renlighetsväg ;) Ska fråga Kaleria om hon orkar hjälpa mig med det! Man behöver ju ha någon till hjälpreda vid klippningar!
Ses!
/ Johanna
Trött
Dagens ridning med skolan gick som vanligt skit, det går verkligen aldrig bra för mig så jag börjar bli lite less på det nu och att jag har dålig sits och att inte kunna göra flera saker på en och samma gång förstör ju allt. Andra lektionen- likaså!
La Venza har musklar sig jättefint under vilan, halsmusklerna är biffigare! Att lite vila kan göra så stor skillnad!
Imorgon kommer veterinären för vaccination, ska se vad hon säger om La Venzas mage!
ryttarens hjälper (artikel)
Tygelhjälperna
För att hästen ska uppfatta tygelhjälperna måste ryttarens hand vara stadig, mjuk och fjädrande och även känslig för att kunna uppfatta hästens reaktioner.
Förhållning
Förhållning är de vi mest använder. Förhållningen talar om när tempot ska minskas eller om hästen ska stanna. Den brukar graderas från en liten förhållning till en kraftig
1:a graden - Här kramar du kraftigare om tygeln utan att du spänner eller flyttar handen
2:a graden - Här vrider du om underhanden så att lillfingret hamnar närmare kroppen. Viktigt är att du har en fjädrande handled.
3:e graden - Här tar du åt dig hela handen.
Lyssnar inte hästen på första graden går man vidare till andra graden osv. Förhållningarna måste vara konsekventa för att hästen ska förstå, lyssnar den inte direkt gå snabbt vidare till nästa grad för att visa vad du verkligen vill, detta för att hästen inte ska bli "döv"
Eftergift
Eftergift är vårt sätt att visa hästen att "bra du gjorde rätt", och den kommer alltid efter en förhållning. Har du tagit en förhållning för att ställa hästen i nacken och hästen gör de, då ger du en eftergift på samma hand för att visa att den gjorde rätt, dvs beröm. Är du okonsekvent med eftergiften så har du snart en häst som lägger sig på i handen och blir dragande eller stum i sin mun.
Eftergiften delas också in i grader
1:a graden - Här lättar du i tygelfattningen, mjukna i handen.
2:a graden - här för du lillfingret mot hästens mun, liksom i förhållningens andra grad fast tvärt om.
3:e graden - Här för du hela handen framåt mot hästen mun.
För att kunna utföra tredje gradens eftergift så krävs de att du rider med en korrekt vinklad arm. Är din arm rak så resulterar de i att du inte kan ge en eftergift utan att luta dig framåt.
Självklart kan du kombinera graderna, om du tar en andra gradens förhållning kan du belöna hästen med en första gradens eftergift.
Ledande tygeltag
Ett ledande tygeltag görs för att visa hästen vägen i vändningen. De ledande tygeltaget utför du genom att du tar din inre hand rakt ut från hästens hals åt de hållet ni ska, kan varieras beroende på hur mycket du ska vända och hur lyhörd häst du har, antingen flyttar du handen 5 cm eller kanske till och med 20 cm.
När du ger en vändande hjälp använder du inre handen för att visa vägen, dvs du leder hästen på rätt väg genom ett ledande tygeltag samtidigt som ytter skänkel och inre sittbenet vänder hästen. När vänder du hästen då? Jo de är i varje hörnpassering, volter, snett igenom osv.
Vanliga fel när man vänder hästen är att man lutar sig framåt eller viker sig i sidan.
Ledande tygeltag
Uppresande tygeltag
Ett uppresande tygeltag använder du för att höja hästens huvud när den går för lågt eller går bakom handen. Du utför de genom att du höjer båda dina händer samtidigt, uppåt - framåt och de måste kombineras med framåtdrivande skänklar och eftergift. Det är bara när du gör själva handrörelsen det uppresande tygeltaget är verksamt, du tar alltså upp händerna samtidigt som du driver framåt, ge sen en eftergift och sen går du tillbaka till det ursprungliga handläget. Kan självklart upprepas men alltid med det ursprungliga handläget som utgångspunkt.
Uppresande tygeltag
Om din häst går och lägger huvudet på sned så kan du använda de uppresande tygeltaget på bara en hand, men kom ihåg framåtdrivande skänkel och eftergift. Om hästen går med nosen sett åt höger, dvs nosen sticker ut på höger sida gör du ett uppresande tygeltag på vänster hand.
Uppresande tygeltag på en hand
Understödjande tygeltag
De understödjande tygeltaget använder du för att understödja en annan hjälp på samma sida. Den tas i rikting mot höften. Om du gör en skänkelvikning åt höger och hästen vill inte flytta sig för vänster skänkel (inre skänkeln) så kan du understödja med din inre tygel (vänster). Detta verkar då som en hävstångseffekt. Viktigt är att se till så du inte fastnar i tygeltaget, utan att du tar det och sen ger en eftergift.
Understödjande tygeltag
Ställande tygeltag
De ställande tygeltaget använder du för att vinkla hästens huvud/nacke till höger eller vänster, dvs ställa den och de gör du genom att du tar en förhållning på en tygel. När hästen är ställd är den helt rak i hals och kropp, det är bara i fösta halskotan (atlas) som den ska vinkla sig. När hästen är lagomt ställd kan du skymta inre näsvingen och ögat. Viktigt är att öronen är i samma höjd så inte hästen går och lägger huvudet på sned.
Om du ska göra en högerställning så gör du en förhållning på höger tygel. Vänster tygel reglerar hur mycket hästen hästens ställs, men släpper du för mycket kommer hästen bli förböjd och släpper du för lite kommer inte hästen kunna ställa sig. Med höger skänkel måste du vara beredd på att hindra en vändning om hästen tror att den ska vända till höger och med vänster skänkel måste du vara beredd på att hålla emot bakdelen om hästen vill sticka ut den till vänster och gå på dubbla spår.
Samtliga tygeltag görs genom förhållning och eftergift.
Skänkelns hjälper
Skänkeln består av överskänkel (lår och knä) och underskänkel (benet nedanför knäet) Överskänkeln ger stabilitet och underskänkeln ger hjälperna. Ursprungsläget för skänkeln är strax bakom sadelgjorden. Det är viktigt att du har ett stadigt skänkelläge och har skänkeln stilla när du inte ger någon hjälp så hästen kan särskilja de olika hjälperna.
Skänkel i normalläge
Framåtdrivande skänkel
Den framåtdrivande skänkeln använder du för att hästen ska gå framåt eller öka tempot. Här använder du båda skänklarna med lika mycket tryck.
Sidförande skänkel
Den sidförande skänkeln använder du för att flytta hästen åt sidan genom olika tryck på de olika sidorna. Hästen flyttar sig för den kraftigare skänkeln och du placerar skänkeln olika beroende på vilken del på hästen du vill flytta.
Reglerande skänkel
Den reglerande skänkeln använder du för att begränsa storleken på sidvärtsrörelsen och den reglerar även hastigheten i rörelsen. Rider du en skänkelvikning för vänster skänkel så håller du emot med den högra skänkeln för att inte tvärningen ska bli för tvär, dvs du reglerar sidvärtsrörelsen, samtidigt som den högra skänkeln även driver framåt.
Böjande skänkel
Den böjande skänkeln använder du för att forma hästen efter det börja spårets form. Om du rider i vänster varv och ska göra en volt så är den högra (yttre) skänkeln något tillbaka dragen och åstadkommer böjningen i bålen. Vänster (inner) skänkel ligger i sitt ursprungsläge och "holkar ur" hästen med ett lätt tryck, dvs hästen böjer sig runt den inre skänkeln.
Något tillbakadragen skänkel
Vikthjälper
Vikten är vår viktigaste hjälp, den inverkar vare sig man vill eller inte och de är den mest naturlig hjälpen för hästen. Beroende på hur du placerar din vikt i förhållande till hästens balans så kan du få den att gå långsammare, snabbare eller vända. Om du placerar din vikt fel är de som om du själv skulle gå med en ryggsäck som sitter fel, du går då snett och spänner dig, likaså gör hästen. Om du sitter snett så kommer även hästen gå snett, blir de en vana kommer hästen muskla sig fel och det tar lång tid att komma till rätta med. För att du ska kunna använda dina vikthjälper riktigt är de viktigt med bra balans och kontroll över din kropp, träna gärna sits träning på lina.
Till slut
En hjälp används sällan ensam. För att ge framåtdrivande hjälper, som exempel, använder du skänklarna, vikten och mjuknar något i handen.
Vad som viktigt när de gäller både tygel, skänkel och vikthjälper är att du får en reaktion direkt, får du inte de förlorar hjälperna sin betydelse och hästen blir avinlärd och då kommer du behöva kraftigare och kraftigare hjälper och tillslut blir hästen skänkeldöd.
Som förstärkning till tygel, skänkel och vikthjälper har du spö, sporrar och röst.
/ Johanna
Vila
Det är viktigt för hästarna att få en vilovecka lite då och då! Nu var det La Venzas tur! För att hästarna ska kunna muskla sig och orka samt tycka träningen är rolig ska man se till att hästen får välförtjänta vilor. Varje vecka får La Venza 1-2 vilodagar samt lugnare dagar.
Ganska roligt att se hur andra lägger upp träningarna för sin häst då allt är så himla olika och inviduellt. Vissa kanske kan rida dressyr på banan varje dag och ridas ut någon dag då och då medans La Venza behöver mycket variering. Tycker inte det är något fel om man rider på banan varje dag, bara man varierar sin ridning och att hästen tycker det är roligt. Finns väldigt mycket att variera mellan, en dag kanske man rider skänkelvikningar på diagonalen när man kanske har markarbete någon annan dag.
Tror många förknippar "rida på banan" med att det är tråkigt arbete men då måste jag sticka in i en kommentar att det inte alls behöver vara så. La Venza blir lätt surig om hon fått arbeta för mycket på volten eftersom hon gillar att lunka i skogen och lugna dagar.
Tex rider jag aldrig mer än två gånger i rad på volten oftast men nu när vintern kommer ikapp blir det genast svårare med egentligen allt (hoppning, rida ut i halkan och att aktivera de på rätt sätt)
Kommer ihåg i mars/april i år då man inte änns kunde rida ut pga snöhalkan och det slaskiga.
Februari 2010- träning årsta runsten
fårskinnspadd
Måste bara säga och hålla med att det också är något jag undrat över! Till mina sadlar har jag fått råd att använda padd då de behöver komma upp något på bakvalvet så ja man kan säga att mina sadlar inte ligger helt perfekt men de ligger bra.
Använder ni padd? varför?
/ Johanna
Lite stuff
Kyra K tävlingsskjorta
Kingsland star ridbyxor
Här är 2 utav sakerna jag köpt på globen! När jag testade tävlingsskjortan kände jag direkt att den passade mig bra och att jag ville ha den. Gillar detaljerna och allt på den. På bilden ser den inte mycket till världen ut men den är både skön och skitsnygg!
Nu ska jag inviga mina kl byxor och vänja in mig med de lite! De skulle egentligen kunna vara 1 cm större i midjan men det ska tränas bort! Kan avslöja lite att jag inte änns testade byxorna när jag köpte de men jag hade tidigare testat ett annat par Kingsland byxor så jag antog att de är likadan i storleken bara det att dessa är oskodda!
Skriver en recension om de nästa vecka! (promise)
mobilblogg
Vaknat-åkt och snabbfixat stall-globen vid öppning- hem vid stängning - sovit- Vaknat och åter igen globen!
Pga det har bloggningen varit lite jobbigt då jag Bara sover när jag är hemma för att jag är så trött! Sedan när jag väl bloggat vill inte bilderna hamna I inläggen och det gör ju det så mycket tråkigare tycker jag.
Blev ju lite shopping ändå och samanlagt gått på 5 shower under helgens gång!
* kingsland jacka Rosa
*kingsland trumpor
* kingsland ridbyxor star
* swarovskipannband
* reflexboots
* kyra k tävlingsskjorta
* stövelstrumpor
* myler bett
* horsewear strumpor
* kingsland tröja grå
* kingsland blå tjocktröja
* whitaker Milton lädergrimma
* Orange BR schabrak
* agria mössa
Tror detta var allt :)
bilder kommer / Johanna
AJJ mina ben
Mina ben gör så himla ont. Har varit i Glooben med Johanna i 9 timmar med lunchpaus och fikapaus, men annars konstant shoppande, haha. Hittils från mässan har jag köpt:
- julklappar
- svarta strykkappor
- shabrak med bodyr
Sen har ju mamma föpt lite saker till mig så hon har köpt( kommer nog få ganska mkt i julklapp, haha)
- 2st kingsland ridbyxor(vita+bruna)
- kingsland tjocktröja
- spö
- pannband
ja, det var väl det tror jag.
Jag har i alla fall haft en jätte kul dag och är super nöjd med köpen.
Gullmar fick vila idag och så rider jag imorgon. Först har jag friidrottstävling, sen rider jag(blir nog hoppning med Becka) och sen vidare till kvällsshowen på Globen horse show!
/Pernilla
upplandsbro - LB:1
LV
Nu under hela helgen kommer La Venza få vila inkl måndag! Hon behöver lite vila nu efter all träning och tävling som hon varit så duktig med! Visst har tävlingarna inte gått bra men jag känner att träningarna betyder mest i detta samanhang och det har hänt så otroligt mycket på så kort tid!
Vilken dag!
Det jag fick med mig hem blev ändå back on track, mylerbett, reflexboots och en KL jacka! Sparar mig lite på shoppingen, mer kommer imorgon men jag tror faktiskt det mesta blir på söndag och då får man hoppas priserna har pressats lite! Bästa idag var mässan och umgänget! Självklart var alla 3 shower också väldigt bra och det var roligt att de clinicen med Kyra eftersom den var väldigt lärorik.
Vet inte hur många fodertester jag fått idag, flera kilo fick jag bära runt på! Tycker det varit helt okej med folk nu idag och inte alls så mycket folk.
Har kunnat hålla mig ifrån schabraken....får se om det blir så hela helgen! Schabrakförbud av mamma men jag har hittat flera snygga träns jag troligtvis kanske ska köpa!
Kramisar
Fredag
Problemet är att han bara släpper höger sidan i sadeln jag har nu. Men när jag red i amerigosadlarna så tog han stöd direkt. Det var en sån stor skillnad! Nu håller vi på att leta sadel, begagnat. Känns lite dumt att köpa en ny för x-antal tusen, när han troligtvis kommer att muskla om sig om ett halv år. Nej, men det känns dumt att köpa en helt ny.
Nu ska jag ialla fall ta och göra mig iordning för skolan. Sluta fyra, bloggar antingen då eller senare ikväll.
/Pernilla
Lyckås
La Venza fick vila idag och vi snabbfixade lite i stallet! Ang foder ska vi börja med lite lusern igen och lite betfor.
Det hon får just nu är alltså 9 kg hö, 0,5 kg havre, magtarm och sedan ska vi öka på med lusern och betfor inom en vecka!
Imorgon blir det mobilbloggning från globen! Om jag träffar på kändisar kommer bilderna in direkt ;)
/ Johanna
hej
Sitter i skolan och ska snart ha bild. Ikväll så ska jag inte rida alls utan mamma longerar för jag ska ju som sagt på den där friidrottsaken.
/Pernilla
skola & inköpslista
hej! Är i skolan just nu! Ganska tråkigt men ska redovisa en liten uppgift snart.
Tänkte prata lite just nu om vad jag är ute efter i globen. Dels så är jag väl ute efter lite lindor, innetäcken och halstäcken. Kläder till mig själv är väl högst på listan, något jag är dålig på att prioritera!
Ska köpa lite tjocktröjor och tröjor jag kan i stallet! Får se om det blir någon vinterjacka, ska beställa en kingsland jacka för i övrigt så vi får väl se om jag köper den i globen i stället. Gissa färgen?
Klockan är 8.22
Jag hoppas att snön ligger på marken nu i helgen när det är globen-time! Extra julmysigt och jag kommer ihåg att det var det förra året!
Fredag- Globen med skolan! från öppningen-kvällen! Ska gå på showerna fram till kl 17.30!
Lördag- Shoppning med Pernilla!
Söndag- Shopping med Kaleria?
Nu måste jag springa till bussen, chao!
/Johanna
Godmorgon!
Idag så ska jag nog rida ett dressyrpass i ridhuset. Skulle egentligen ridit ut men insåg sen att jag inte skulle hinna det, för vi har kickoff med friidrotten.
/ Pernilla
fin ponnyn ♥
Foderbyte och städning
Sedan rensade jag bland mina foderburkar och vad som får vara kvar nere i foderkammaren och vad som bara ligger där och skräpar! Någon dag måste jag verkligen organisera bättre uppe i skåpet på loftet och bland mina täcken. Det ser verkligen inte bra ut kan jag lova... Före/efterbilder kommer när jag väl får det gjort.
Imorgon ska vi ev åka och köpa foder och lite småsaker! Foto och lista på vad jag köpt! La Venza får vila imorgon!
/Johanna
Mycket globen
Jag själv kommer nog kolla mycket på alla sändningarna så mycket det bara går!
SVT:s sändningar från Globen:
Fredag 25 november
16:55 SVT Play/Mobil: Internationell tävling med Islandshästar
19:30 SVT Play/Mobil: StjärnstafettenLördag 26 november
15:30 SVT Play/Mobil: MatinéföreställningSöndag 27 november
11:00 SVT1/Play/Mobil: Grand Prix-hoppning
14:30 SVT1/Play/Mobil: Världscupen i dressyr, kürtävling
21:50 SVT24/Play/Mobil: Fyrspannstävling (världscupen) och kändishoppning
Tömkörde
Började med att promenera ut i mörkret 15 minuter, travarbete i båda varven 30 minuter och sedan skrittade jag av henne 10-15 minuter igen. Känner att det gick bra I början var hon ganska svårjobbad men hon slappnar av mycket bättre i vänster varv så då lossnade hon och var mycket mer harmonisk!
Dagens outfit är bara pinsam! Men jag bjuder på det!
Jag La Venza
Röd dunjacka Vinrött sammetschabrak
Rosa/vit mjukisdress Röd/blå senskydd + royal blue benlindor bak
röda gummistövlar Brunt pullarträns
Jacson hjälm
Reflexer
Nu börjar det att bli så mörkt att man måste ha reflexer på, eller det har varit så ett tag!
Sen behövs det ju självklart mer refleker är bara benreflexer. När jag rider ut i mörkret så brukar jag ha reflextäcke och väst och även brösta ibland (och självklart benreflexer). Lite läsktigt ifall man inte skulle synas.
Dessa benreflexer har jag och dom hittar ni här!
/ Pernilla
Hej
Johanna heter jag, född 1995 och bor i stockholm. Jag har en ponny vid namn La Venza som för övrigt betyder utgångsdatum på spanska!
La Venza är en underbar ponny men som kan vara ganska svår att ha och göra med ibland men vi är väldigt lika varandra vilket är både positivt och negativt. Det är bara jag och min medryttare Emelie som rider La Venza, hon är lite av en enmanshäst. Jag tävlar och tränar på lokalnivå i lätt klass.
LV som hon också brukar kallas för är en svensk ridponny korsning mellan Ardenner och Connemara. 147,5 cm hög och därmed D-ponny. Mörkbrun och stoig!
Rider med skolan på tisdagar och även en ridskolelektion samma dag. Förutom det kommer det tränare ut till mig 1-2 gånger i veckan. Man lär sig något nytt varje lektion.
I bloggen kommer ni få läsa om mina shoppingdagar, träningar, tävling och massa tips och roligheter för er läsare! Foton i varje inlägg med mycket uppdateringar och filmer!
Vem vet hur dagen slutar?
När jag tömkör brukar jag använda mig utav en tömkörningsgjord, tömmar, träns, longerspö och skydd runt om på hästen.
Brukar ha en "gramaninspänning" på ytter och en ledande töm på inner. Kan visa lite mer utförligt med bilder!
Globen Horse Show
Fick just reda på att det kostar att gå in på anexet de dagar du inte har biljett till.
Detta tycker jag är riktigt dåligt, så har det ju aldrig varit tidigare. Då har man kunnat visa upp sin biljett och gått in utan att behöva betala något extra. Men nu behöver man alltså betala 100:- för att gå in dit de dagar du inte har biljett till. Det betyder 100:- mindre att shoppa för, hmm. Läs mer här.
För övrigt så ska jag endast titta på söndagkvällens show, har aldrig varit på söndagkvällen än så det blir nytt och spännande. Men tyvärr blir det ingen dressyr iår, kände att vi ville lägga pengar på ngt annat.
Längtar i alla fall, speciellt till shoppingen, haha.
/ Pernilla
Utvärdering/ Gårdagens ridpass
Hej, red i ridhuset igår! Johanna kom ner för att ha lite hoppning. Är ju lite feg av mig när det gäller hoppningen men han tycker att det är så himlans kul. Tänkte berätta lite vad vi gjorde och så.
Skrittade fram ca 10 min medans Johanna byggde fram. Sen travade jag fram i låg form, lite volter och sånt. Sen galopp i låg form och så. Han kändes väldigt taggad, ja han blir ju det bara han ser ett hinder. Vi började i alla fall med att göra lite trav cavaletti och sen travhoppa ett litet kryss på ca 30cm ( lagom högt tkr jag). Jag tyckte att det gick bra, vi fick jobba mycket med vägen då det är min svaga sida, eller faktiskt hans också i hoppningen då han bara drar iväg. Men det gick bättre och bättre, övade på att jag inte skulle titta ner när jag hoppade och så.
Sen fick vi rida några galoppbommar och efter det ett litet hinder med galoppbommar framför, hela tiden fokus på vägen och så. Sen höjde vi lite och jag hoppade endast ett hinder ett par gånger, ca 70cm. Han hoppar ju så himla lätt så det känns som inget alls. Ja, och efter det blev det till en liten bana. Lågt upphöjda bommar och ett hinder, det gick toppen( ialla fall på andra försöket, hehe). Tyckte att jag red bättre vägar och det tyckte nog Johanna också :) Sen avslutade vi med att hoppa ett litet lägre hinder, bara på skoj och så. Jag är riktigt nöjd med passet, riktigt nyttigt även om man är dressyrryttare. Men eftersom att han blir så himla taggad bockar han ju väldigt mycket men jag är rätt bra på att sitta kvar, hah, han gör lixom riktiga krumsprång. Annars var han duktig och lydig.
bilden har inget med inlägget, men såhär fin kan han vara när han inte är och flyger i luften!
Presentation/Pernilla
Hej! Jag heter Pernilla Hansson, jag är född 1998. Jag bor i Stockholm med min familj i ett litet radhus. Tänkte först berätta lite om mig utanför hästeriet.
Jag går i Hökarängsskolan i deras musikprofil, det är riktigt kul. Utöver ridningen så friidrottar jag 3 ggr i veckan. Så det är mycket träningar hit och dit. Hemma så har jag två kattungar, Stina och Melker. Och aa, jag tror att det var det.
Jag och Johanna lärde känna varandra genom bloggarna och har känt varanadra i ganska många månader, vi står i grannstallen. Nog om det och nu till det roliga: HÄSTARNA!
Just nu så lånar jag en ponny från familjen Dahlin. Han heter Gullmar och är en svensk ridponny. Han är född 2005 och är en gald och väldigt busig prick ;)
Jag har haft han i ett år nu och vårat långsiktiga mål är att starta sm i dressyr, sen får man se hur långt våran kapacitet räcker. Gullmar är en otroligt busig och ja, bara busig tror jag. Han bara bockar och bockar så nu förtiden har man riktigt bra balans, haha. Men vi har kollat upp han hos veterinären och det ska inte vara något fel på honom. Men nu har vi kommit fram till att våran sadel inte passar perfekt då han har väldigt kort sadelläge och är väääligt bred och ryggen+att jag är ganska lång och behöver 17tum. Ja, tro det eller ej men det är inte rumpstorleken som bestämmer tummen på sadeln utan överlårslängen. Hade ingen aning om det innan. Men nu är vi i alla fall i det läget då vi håller på att leta sadel. Annars är Gullmar (när man väl kommer till ridning) super fiin!
Vi (familjen) har även en till ponny som heter Boy. Han är 28 år, men så himla fin fortfarande. Det är nu min syster som rider honom.
Det var väl det, frågor?
Gullmar