Intressant veterinärstudenterna
Debatten om skoning eller ej!
Hej Hej! Izabella här...
Vi fick en fråga från en läsare som ville att vi skulle skriva något om hovar och skoning. Läsaren skrev också att hästfolket blivit som uppdelat i två läger där det ena lägret anser att hästar inte ska ha skor och det andra anser att de ska skos. Jag har med intresse följt denna debatt på diverse hästsajter och hemsidor och det är minst sagt intressant. Jag tycker det är bra att saker debatteras och ifrågasätts, annars går inte utvecklingen framåt. Jag tycker dock att man kan bör hålla sig ifrån elaka kommentarer och nedlåtande texter om man själv inte har så mycket kunskap utan mest spekulerar i vad som är bra och dåligt för hästen.
Det är precis här jag tänkte börja - med att säga att varken jag eller många andra elever på veterinärprogrammet har särskilt mycket kunskap i detta ämne, om de inte fått kunskapen någon annan stans. Jag vet ett fåtal elever som gått hovslagarutbildning innan de började på veterinär. Vissa har även gått tappskokurs. Vi får enligt mig och många andra en mycket begränsad utbildning om hovar och skoning. Vi lär oss hovens anatomi, fysiologi och lär oss de vanligaste hovsjukdomarna samt hur man ska behandla dem. Vi lär oss att dra av skor samt lägga hovgips. Vi lär oss även att lägga bedövningar för att testa om smärta kommer från hoven. Vår kunskap om skoning är därmed ytterst begränsad.
Vi har fått tydliga instruktioner om att hovens balans och skoningen är extremt viktig vad gäller hältor och att man som hästveterinär måste lära sig se hur en hov "ska se ut" för att veta om hästen är felskodd. Hur denna perfekt skodda hov ser ut har vi dock inte lagt mycket fokus på hitills i utbildningen. För min egen del handlar det snarare om en känsla för hur det ska se ut, en erfarenhet jag skaffat mig under min tid som hästägare och ryttare, inte som veterinärstudent.
Sen är det ju så att jag "bara" gått ut fjärde året. Jag ska läsa häst under hösten och förhoppningsvis får vi mer av detta ämne då. Vi läser även en specialkurs om häst på våren och då kommer förhoppningvis mer om detta ämne eftersom det är så oerhört viktigt. Vad kan jag då göra för att besvara er fråga? Jo - jag kan kolla i vår kurslitteratur!!!
När man begrundar detta ämne så tror jag man ska passa sig för att "välja sida" och säga att en sak alltid funkar på alla hästar, för så är inte fallet. Det är inte svart eller vitt. Det finns säkerligen många hästar som idag skos, och som likaväl skulle klara sig utan skor. Samtidigt finns det säkert också hästar som skulle behöva skor för att de inte klarar av den belastning och det underlag som vi utsätter deras hovar för. Det är inte svart eller vitt och hästar är individer som bör behandlas olika beroende på vad vi utsätter dem för.
I vår kurslitteratur, skriven av utländska specialistveterinärer och forskare, som jag tar lärdom av, beskrivs skons effekter på hoven, men även effekter av att en häst som skulle behöva skor, inte har skor. Den beskriver alltså båda sidorna och hur viktigt det är att individanpassa hovvården för hästens ändamål.
"The principal objective of the shoeing a horse is to provide protection to the hoof wall from excessive wear. More far-reaching goals include improving balance, providing traction, modifying brakeover, increasing animation, providing support or stabilization, and limiting interference".
Det står att en sko påverkar och begränsar hovfunktionen på flera olika sätt som radas upp. Så att skon påverkar råder det inga tvivel om. Både belastning och steg ändras. Vad gäller de specifika förändringarna så vill jag ej uttala mig, då jag har för lite kunskap i området. Det står dock klart och tydligt att "shod horses do not wear the feet naturally". Detta är något som forskarna vet.
Det står vidare att man rekommenderar att låta hästar vara barfota tills de är 4-6 år gamla, om det går, eftersom hästarnas hovar fortfarande formas och vinklar ändras upp till den åldern. Det står även att många idag försöker hålla hästar utan skor och endast verka dem.
"Although there are unquestionable benefits of keeping a horse bare-foot, maintaining a horse under modern management conditions, so that its feet are in a condition to withstand the demands of work without becoming lame can be challenging"
Detta statement tycker jag sammanfattar hela debatten rätt bra. Man vet att det finns flera fördelar med att ha hästar barfota, men att lyckas hålla dem barfota utan att de ska bli ömma och halta med dagens prestationskrav och olika underlag, är svårt! Det diskuteras sedan hur oerhört viktigt det är att hästens skos på rätt sätt. Olika tekniker diskuteras och det återkommande ordet är "balance". Eftersom jag själv läst mycket om senskador på hästar så vet jag att "foot imbalance" är den största predisponerande faktorn för t.ex. senskador. Observera! det diskuteras även att hästar som går oskodda blir obalanserade och får skador p.g.a det, vilket gör att trimning på dem är minst lika viktigt.
Det är någonstans här som debatten stannar för min del pga min begränsade kunskap idag. Mitt eget måtto är att hålla unghästar oskodda så länge som det går, samt andra hästar som mår bra och har hovar som håller. Min egen häst har skor, han varmskos för bättre passform. Jag har alltid haft skor på hästar som jag tävlat med, eftersom jag upplever att deras hovar ej håller annars. När jag var liten och hade en ponny som gick mycket ute i skog och mark och ej så mycket på grus så var den oskodd. Individen återigen!
Hästar kan bli halta när de går barfota, de kan även bli halta av fel skoning. Att skoning däremot ALLTID är en nackdel för hästen köper jag dock inte. Där har "barfotarörelsen" mer att lära. "Corrective shoeing is directed at preventing lameness in a horse with poor conformation or balance". Tänk om man kunde samarbeta lite mer så att dessa två "läger" inte skulle behöva kallas för "läger". Ta en häst på elitnivå, visa att det kan presterna lika bra utan skor, utan att hovarna går sönder. Varför inte isåfall, men dit har vi inte kommit än.
Jag tror att vi båda har saker att lära av varandra...Det som blir fel är just när vi blir extrema på varsitt håll. Om en häst får fång och man t.ex. ringer ut en hovvårdare som enbart verkar, istället för en veterinär tillsammans med en officiell hovslagare, då har det blivit lite fel. Det är sånt som händer idag, även om det inte hör till vanligheterna. Glöm inte att många hovsjukdomar är systemsjukdomar och även behöver veterinärvård. Därför måste vi veterinärer kunna samarbeta med duktiga professionella hovslagare som är pålästa och kan sin sak. Så det här med två läger är en jäkligt dum ide för hästarnas bästa...
:-)