Vilken längd?
Kortfattat
Kortfattat
Summerfeelings!
Hiss
Vill höra era åsikter!
Tidinställt
Vad gör man när man får problem?
Kan säga att tiden bara tickade iväg idag, red 90 minuter ink fram och avskrittning! Så snabbt tiden går när man har roligt! Bra att hon inte var så trött efter idag heller, kondisen blir bara bättre och bättre! jag lade ju in skrittpauser i passet. Jag känner ju alltid när hon blir trött, ofta säger hon till på något vis tex att gå bakom lod och släppa allt stöd men jag kan säga att det inte hände någon gång idag. Var en väldigt nyttig träning och det blev en dusch efter passet!
Beställt!
Old pics
Today
Sömntutan har vaknat
Grönt schabrak: -
Träns: Remont, rakt bett och swarovskipannbandet.
Ridbyxor: Kingsland star
Linne
Rosa väst
Im in love......
Mys i Tisdagens regn!
Budget & Lyx
Tips från Agria!
Så här ser du om hästen är sjuk
Var vaksam på hur din häst mår – även när den är på bete. Här ger Agria Djurförsäkring några tips om hur du enkelt kontrollerar att din häst mår bra.
Bete: Även om hästen går på dygnet runt-bete och du är bortrest ska hästen ha tillsyn varje dag. Se till att den har friskt vatten och att ögonen är skyddade från flygfän. Visitera hästen regelbundet och försäkra dig om att den inte är onormalt svullen eller varm, har fått sår och att hovarna är fria från sådant som kan störa hästen när den rör sig. Infekterade sår är svårläkta och kan bli en barnkammare för flugornas larver. Håll koll på hästen när betet eller fodret förändras.
Matstrejk: Om hästen inte vill äta är det en varningssignal. Även om den är fysiskt frisk kan matstrejk vara ett tecken på att den är stressad över någonting.
Hårremmen: På en frisk häst är den blank och glänsande. Är den sjuk ser du det på att hårremen är matt och borstig.
Rullar sig: Hästar tycker om att rulla sig, men det kan också vara ett tecken på att den har ont. En häst som rullar sig på grund av smärta svettas, ser plågad ut, reser och rullar sig om vartannat.
Klara slemhinnor: En frisk hästs näsborrar, insida av ögonlock och tandkött ska vara rosa.
Temperatur, puls och andning: En frisk häst i vila har en puls på mellan 20-40 slag per minut, tar 8-15 andetag per minut och har en temperatur runt 38 grader. Ta reda på din hästs normala kroppstemperatur, så kan du lättare veta när den har feber.
Veterinär i semestertider: Innan du ringer – ta reda på om hästen har feber, tidigare sjukdomshistoria och om något förändrats i foder eller miljö. Det är inte alltid lätt att hitta en veterinär under sommaren. Under kvällar och helger kan du ringa Agrias telefonveterinär. Samtalet – oavsett hur långt det blir – kostar 60 kronor.
_____________________________________________
Det är verkligen superviktigt att man har någon som ser till hästen varje dag alt har någon som ser till hästen när man är bortrest till exempel :-) Eller inte kan komma för att kolla till sin häst! :-) Många stall har nog precis som mitt att man kollar till hästen själv, det är inte stallägarens jobb!
Utkast: Jun. 28, 2012
Hur mycket betalar ni?
Planering
Söndag- Hoppning
Foderbyte
Muskel innehåller ju otroligt mycket protein samtidigt som det är koncentrerat eller vad det nu liknande heter.
Bloppis....
hm....
Hej sommarlov!
Vilket väder
Detta blir troligtvis sista passet på honom innan sommarvilan, han kommer att få vila i ca 3 veckor. Det får bli så då jag är helt upptagen denna vecka och sedan åker jag iväg i två veckor eftermidsommar. Men han får det skönt och bara mysa i hagen, bli ännu mer tjock och fet osv..
Ja, allt för mig för nu, vi syns! /Pernilla
Två bilder från dagen
Tävling alá mälarhöjden
LC:1 - Red fram lite väl länge, men han kändes fin, något springig men helt ok. Inne på banan så gick det också helt okej, men han var inte super men inte dåålig heller! Fick resultatet och det blev 68,15% och VINST!
LB:1 - Red fram lite for kort, men det är väldigt svårt när det inte är fasta starttider, men jag red runt lite och försökte tänka lite mera takt och uppförsbacke, då blev han i alla fall fin och stadig. Inne på banan så var han väldigt stadig och jag tyckte att det kändes super bra, mamma tyckte jag red för långsamt och satt som en ekorre på läktaren, men så var det verkligen inte. Fick 71,38% och VINST!
Jätte nöjd med dagen och ett bra avslut på säsongen!
"Den som inte visste att man kunde köpa lycka för pengar, visste inte vart man kunde köpa en häst"
Dagen
Skrittade först ut med syrran. Red sedan lite program träning på banan, det gick bra och fick tillslut till stadigheten och han kändes super fiiin! Kul, dock är alla bilder i dag tagna i lite fel ögonblick, menmen ...
Mål
Mitt mål när den här tävlingssesongen börade var att Gulle inte skulle bocka och dumma sig inne på banan, visst, han gör det ibland men jag kan lösa det. Jag hade aldrig trott när vi i början av denna sesong red ihop 45% i en LC skulle kunna rida på över 60% i en LA:P1. Men vet ni va?! Det gick, det gick jävligt bra. Och var så himla nöjd. Men det var inte utan slit jag fick den procenten, nejdå, det har krävts mycket av mig. Gråtit över ridpass som gick åt skogen men också svävat på moln när dem gick som bäst.
Mitt långsiktiga mål Med Gullmar var ju egentligen SM. Men när han kom till mig var han som en 3-4 åring. Fast han var 5. Det han kunde i princip var att skritta,trava och galoppera frammåt. Det är väldigt mycket att lära på så kort tid, vilket jag inser nu och vilket jävla jobb jag lagt ner, även min älskade mamma som betalat, kört, tränat och hjälpt till. Det bästa är ju att jag har gjort allt själv, jag har verkligen utbildat honom sälv. Tex sundbys dressyrponnysar sitter vuxna människor och utbildar tills 6-7 års ålder då tar ungdomarna över och glider runt på räkmacka.
Nej, men nu känner jag att jag börjar få utdelning för jobbet. Han började ju tävlas för bara ett års sen. Då låg vi på vadå? LQ nivå? Nej men vi har utvecklats så himla mycket nu på senaste, han har fått så himla mycket mera muskler och kan bära sig mycket mera själv.
Mitt mål till ihöst är att eventuellt kvala till nationell, då behöver man väl få över 62% i LA:P1, rätta mig om jag har fel?
Sen får vi se, vi ska nog inte i alla fall vara kvar på LC LB nivå längre, nu ska vi upp och fajtas med de stora grabbarna.
rörigt inlägg, mycket känslor. Sätter punkt här.
Hiss
Älskar detta pannband, hade önskat att nosgrimman hade varit dressyrbred och pulback så hade det verkligen varit en hiss på hela tränset :-)
Vad tycker ni?
Johanna
Resterande dagar
¤ Mer stöd på ytter, i högervarv måste hon vara rakare på kortsidorna.
¤ Jag bestämer takten, inte hästen.
¤ I galoppen kan jag göra ett uppresande tygeltag när hon fuskar och tycker det blir jobbigt.
¤ Blicken Blicken Blicken långsiktigt fram
¤ I ökningarna måste jag förbereda avsaktning bättre.
¤ Ta det lugnt i galoppfattning.
Lite av alla tips :-)
Planering för de sista dagarna denna vecka.
Torsdag: Hoppning?
Fredag: ut/dressyr
Lördag: Dressyrtävling LC LB
Söndag: Lektion för Bettan
Så kommer denna vecka troligtvis se ut.
/Pernilla
Lovely
Först skrittade jag fram på långa tyglar genom hela programet. Sedan travjobbade jag henne på serpentinerna och checkade grunderna. Allting kändes strålande bra! Bella kom och vi började lektionen först i skritt där vi ville ha henne lugnare men med längre steg. Samma jobb i traven där hon fick bättre steg och verkligen började trava ordentligt på riktigt med fram och bakbenen. Det blev en härlig wowkänsla när hon ökadr på och jag verkligen kunde känna det. Vi fortsatte på samma spå och red igenom programet och finslipade därefter det som behövdes träna på bla galoppren.
Allt i passet kändes underbart idag så det var riktigt roligt, är verkligen taggad till på lördag! :-)
Outfit
Vitt mias rs schabrak
turkosa benlindor
Gårdagens aktivering
La ut lite upphöjda bommar som jag travade och galopperade över. Mest bara för att han skulle få lite extra roligt nu mellan tävlingarna. Så som ni ser på min fina paint målning kunde man kombinera dessa vägar i oändlighet. Försökte få han rund och låg vilket jga tyckte att jag lyckades ganska bra med. Bommarna hjälpte ju till på det sättet att han fick jobba igenom kroppen ordentligt. Han blev i alla fall riktigt svettig men han tyckte det var grymt kul, även fast dom intw var högre än 30cm.
/Pernilla
Intressant veterinärstudenterna
Debatten om skoning eller ej!
Hej Hej! Izabella här...
Vi fick en fråga från en läsare som ville att vi skulle skriva något om hovar och skoning. Läsaren skrev också att hästfolket blivit som uppdelat i två läger där det ena lägret anser att hästar inte ska ha skor och det andra anser att de ska skos. Jag har med intresse följt denna debatt på diverse hästsajter och hemsidor och det är minst sagt intressant. Jag tycker det är bra att saker debatteras och ifrågasätts, annars går inte utvecklingen framåt. Jag tycker dock att man kan bör hålla sig ifrån elaka kommentarer och nedlåtande texter om man själv inte har så mycket kunskap utan mest spekulerar i vad som är bra och dåligt för hästen.
Det är precis här jag tänkte börja - med att säga att varken jag eller många andra elever på veterinärprogrammet har särskilt mycket kunskap i detta ämne, om de inte fått kunskapen någon annan stans. Jag vet ett fåtal elever som gått hovslagarutbildning innan de började på veterinär. Vissa har även gått tappskokurs. Vi får enligt mig och många andra en mycket begränsad utbildning om hovar och skoning. Vi lär oss hovens anatomi, fysiologi och lär oss de vanligaste hovsjukdomarna samt hur man ska behandla dem. Vi lär oss att dra av skor samt lägga hovgips. Vi lär oss även att lägga bedövningar för att testa om smärta kommer från hoven. Vår kunskap om skoning är därmed ytterst begränsad.
Vi har fått tydliga instruktioner om att hovens balans och skoningen är extremt viktig vad gäller hältor och att man som hästveterinär måste lära sig se hur en hov "ska se ut" för att veta om hästen är felskodd. Hur denna perfekt skodda hov ser ut har vi dock inte lagt mycket fokus på hitills i utbildningen. För min egen del handlar det snarare om en känsla för hur det ska se ut, en erfarenhet jag skaffat mig under min tid som hästägare och ryttare, inte som veterinärstudent.
Sen är det ju så att jag "bara" gått ut fjärde året. Jag ska läsa häst under hösten och förhoppningsvis får vi mer av detta ämne då. Vi läser även en specialkurs om häst på våren och då kommer förhoppningvis mer om detta ämne eftersom det är så oerhört viktigt. Vad kan jag då göra för att besvara er fråga? Jo - jag kan kolla i vår kurslitteratur!!!
När man begrundar detta ämne så tror jag man ska passa sig för att "välja sida" och säga att en sak alltid funkar på alla hästar, för så är inte fallet. Det är inte svart eller vitt. Det finns säkerligen många hästar som idag skos, och som likaväl skulle klara sig utan skor. Samtidigt finns det säkert också hästar som skulle behöva skor för att de inte klarar av den belastning och det underlag som vi utsätter deras hovar för. Det är inte svart eller vitt och hästar är individer som bör behandlas olika beroende på vad vi utsätter dem för.
I vår kurslitteratur, skriven av utländska specialistveterinärer och forskare, som jag tar lärdom av, beskrivs skons effekter på hoven, men även effekter av att en häst som skulle behöva skor, inte har skor. Den beskriver alltså båda sidorna och hur viktigt det är att individanpassa hovvården för hästens ändamål.
"The principal objective of the shoeing a horse is to provide protection to the hoof wall from excessive wear. More far-reaching goals include improving balance, providing traction, modifying brakeover, increasing animation, providing support or stabilization, and limiting interference".
Det står att en sko påverkar och begränsar hovfunktionen på flera olika sätt som radas upp. Så att skon påverkar råder det inga tvivel om. Både belastning och steg ändras. Vad gäller de specifika förändringarna så vill jag ej uttala mig, då jag har för lite kunskap i området. Det står dock klart och tydligt att "shod horses do not wear the feet naturally". Detta är något som forskarna vet.
Det står vidare att man rekommenderar att låta hästar vara barfota tills de är 4-6 år gamla, om det går, eftersom hästarnas hovar fortfarande formas och vinklar ändras upp till den åldern. Det står även att många idag försöker hålla hästar utan skor och endast verka dem.
"Although there are unquestionable benefits of keeping a horse bare-foot, maintaining a horse under modern management conditions, so that its feet are in a condition to withstand the demands of work without becoming lame can be challenging"
Detta statement tycker jag sammanfattar hela debatten rätt bra. Man vet att det finns flera fördelar med att ha hästar barfota, men att lyckas hålla dem barfota utan att de ska bli ömma och halta med dagens prestationskrav och olika underlag, är svårt! Det diskuteras sedan hur oerhört viktigt det är att hästens skos på rätt sätt. Olika tekniker diskuteras och det återkommande ordet är "balance". Eftersom jag själv läst mycket om senskador på hästar så vet jag att "foot imbalance" är den största predisponerande faktorn för t.ex. senskador. Observera! det diskuteras även att hästar som går oskodda blir obalanserade och får skador p.g.a det, vilket gör att trimning på dem är minst lika viktigt.
Det är någonstans här som debatten stannar för min del pga min begränsade kunskap idag. Mitt eget måtto är att hålla unghästar oskodda så länge som det går, samt andra hästar som mår bra och har hovar som håller. Min egen häst har skor, han varmskos för bättre passform. Jag har alltid haft skor på hästar som jag tävlat med, eftersom jag upplever att deras hovar ej håller annars. När jag var liten och hade en ponny som gick mycket ute i skog och mark och ej så mycket på grus så var den oskodd. Individen återigen!
Hästar kan bli halta när de går barfota, de kan även bli halta av fel skoning. Att skoning däremot ALLTID är en nackdel för hästen köper jag dock inte. Där har "barfotarörelsen" mer att lära. "Corrective shoeing is directed at preventing lameness in a horse with poor conformation or balance". Tänk om man kunde samarbeta lite mer så att dessa två "läger" inte skulle behöva kallas för "läger". Ta en häst på elitnivå, visa att det kan presterna lika bra utan skor, utan att hovarna går sönder. Varför inte isåfall, men dit har vi inte kommit än.
Jag tror att vi båda har saker att lära av varandra...Det som blir fel är just när vi blir extrema på varsitt håll. Om en häst får fång och man t.ex. ringer ut en hovvårdare som enbart verkar, istället för en veterinär tillsammans med en officiell hovslagare, då har det blivit lite fel. Det är sånt som händer idag, även om det inte hör till vanligheterna. Glöm inte att många hovsjukdomar är systemsjukdomar och även behöver veterinärvård. Därför måste vi veterinärer kunna samarbeta med duktiga professionella hovslagare som är pålästa och kan sin sak. Så det här med två läger är en jäkligt dum ide för hästarnas bästa...
:-)
Grattis Hulda
Ja, nu såå..
Idag är det skolavslutning, vilket känns så skönt. De personer man vill träffa träffa man ju på lovet så det är ju super skönt.
/Pernilla
Lång dag
Idag tog jag in henne på em för lite pyssel och sedan släpptes hon ut igen. Några timmar senare togs in igen och då när jag höll på att frisera henne och tänkte klippa hovskägget ser jag hur vänster framhov är trasig, tänkte först att hoven bara gått sönder lite grann men sedan inser jag att hon tappat skon och allt. Sömmarna uppryckta och jag hoppas det löser sig. Det är ju faktiskt tävling på lördag. Tur i oturen att man har en underbar hovslagare som kan komma ut imorgon för att fixa. Jag hoppas innerligt att detta går att sko ändå.
För er som inte vet har vi för några veckor sedan upptäckt att La Venza fått bakterieangrepp på alla hovar under skon. De har ätit mer och mer på hoven och nu smulas den och hovväggen går sönder....Livet på topp!
Roligt va? Jag kallar det HUGGTÄNDER....
Som ni säkert förstår blev det ingen ridning idag, jag kollade istället när Angelina hoppade, superroligt! Sedan fixade jag sjukhagen och ett omslag för hoven så hon inte sliter på den ännu mer. Sjukhagen får hon gå i just pga att slitrisken är väldigt stor och även om hon skulle tappa omslaget så skulle det inte bli bra. Jag kommer ihåg själv förut när hon tappade en sko och slet hoven väldigt mycket.
Vad dessa bakterier beror på kan vara allt ifrån leriga hovar till att hon stått på bädd och hovarna stått på för mycket kiss om man säger så. :-) håll tummarna för mig imorgon!
Bildbomb
Onsday
Smakprov
Helgens tävling
-Utvärdering-
Tävingsplats: Tungelsta ridklubb
Parkering: Parkeringen var liten men fick plats gott och väl, lite svårt att parkera ut bara. Precis brevid tävlingsbanan, framridning och sekritatiatet så det var verkligen nära allt.
Funktionärer: Trevliga!
Mat/Fika: Det vi köpte var dyrt....och fanns inte så mycket vad jag såg.
Framridning: Ridhustält, väldigt varmt men bra underlag och bra med spegel. Fanns även en hage att skritta fram och av i, superbra!
Tävlingsbanan: Utebana, väldigt lerig och vattnig pga vädret men det var härligt att rida på om det inte hade varit pölar.
Vårt totala intryck: Bra tävlingsplats! Allting är nära varandra och man har bra koll! :-)
Veckans planering
Tisdag - Uteritt
Onsdag - Dressyrlektion (Om tiden passar)
Torsdag - Rida igenom programet lite grann
Fredag- Skrittas ut alt promenad
Lördag - Tävling två klasser MRS. LC & LB
Söndag- Skrittas
På lördag är det tävlingsdax igen, Rebecka tävlar LC & Jag tävlar LB :-)
sorry
Fyfan vad göött!
Ursäkta
Men imorgon så rider jag förhoppningsvis lektion för Bettan, annars så blir det väl för mamma som vanligt då!
Men nu ska jag äta lite mat, ses! /Pernilla
jag älskar denna bilden!
Vad händer idag?
på tal om regnväder finns det nog inget regn som slår den dagen som vi var och provred Gepard :-)
Regn Regn och mer regn....
Vi möttes i stallet kl 8 allihopa och släppte sedan ut hästarna i sommarhagen, det var väldigt uppskattat!
Jag fixade allt i stallet och sedan åkte jag och Kaleria till lyckås där det blev lite shopping! Det blev ett regntäcke från globus med hals som är bra att ha när regnet öser ner eller sedan i höst. Väldigt nöjd!
Kan ju också berätta att även Gulle har fått ett sådant täcke igår ute i regnet :-)
Dagens ridpass, lektion för Isabella
Isabella påminnde om saker jag så himla enkelt kunde göra, tänkte skriva en liten lista på var vi tränade på och vad jag behöver träna på.
¤ Tänk att ytter och sitsen är det viktigast.
¤ När jag ska göra en övergång ska jag ta bak skänkeln något och tänka det, inga tygeltag men lyssnar hon inte kan jag ta med tygeln en gång och testa nästa gång igen om hon lyssnar bättre.
¤ Samma sak med övergång till högre gångart, lyssnar hon inte på mina smackningar eller mjuka rörelser får jag kicka till med skänkelt en gång.
¤ Ridningen ska vara känslig och hon ska lyssna för små tryck.
¤ I fri skritt ska händerna fram men vara låga, visa med höfterna vart jag ska.
¤ Efter en galopp ska jag låta henne vara kvar i tempo och sedan ta tillbaka försiktigt, om jag tar tillbaka för mycket blir det vingligt och kaos.
¤ Akta så inte jag lutar mig framåt, jag ska kunna korta tyglar och allt utan att min sits ändras.
¤ Min skänklar får inte klämma åt, de ska ligga intill och vara helt avslappnad, de får henne känslig.
¤ I en galoppfattning ska tårna peka mer innåt i en galoppfattning.
Nu blev inlägget väldigt rörigt men allting kändes verkligen superbra och jag fick mycket beröm :-) pga vädret blev det inga bilder.
Fredag
idag var det uteritt som stod på schemat, egentligen så skulle jag och Becka rida till farsta nästen men det var ju inget vidare väder så vi red bara till balingsta, mycket trav och galopp och gulle var helt amazing. Ibland får man belöning för allt slit man lägger ner. Likaså igår när jag red på banan var och också super fin samlade upp sig jätte bra osv. Blandade dock inte in några öppnor då jag vill ha någon som kollar att de blir bra osv.
Men idag var gulle i alla fall super duktig, jätte mjuk och fin och ville inte dra en enda gång. Haha, och så hade vi lite trav tävling och det är så himla kul att känna hur dom verkligen bara skjuter på från baken och slänger fram benen så bra dom kan. åhh, han var vekligen helt sjukt härlig idag. Super nöjd. Imorgon blir det ett pass på banan, ska nog öva lite öppna och sluta skulle jag tro?
Då ska jag även rida Gilbert då Becka är iväg hela dagen och inte hinner ta honom, så jag har fått order om att rida dressyr. Det blir kul, alltid kul med nya hästar (dock har jag ridit Gilbert tidigare) .
bild från för et tag sen
Mucho pluggo
Tänkte prata lite om dagarna som gått och vad jag hittat på :-)
Tisdag- Jag red på volten och en sväng ut, tränade mycket på galoppen ute i naturen och enkla byten som gick galant. Men något jag verkligen måste träna på är att byta galoppen snabbare och kvickare, att hon verkligen tar skillnad på på galoppskänklarna. Jag måste ha henne mer samlad i galoppen innan byte och framförallt jobba henne i en kortare galopp.
Onsdag- La Venza fick ha en vilodag, jag gick ner på volten och körde lite nhliknande övningar. Hon travade runt mig på ungefär halva ridbanan och jag bestämde när det skulle vara galopp och skritt. När jag saktade av till skritt satte jag mig ner på huk och då kom hon in till mig och fick belöningspellets.
Torsdag (Igår)- Jag och angelina hade markarbete på volten. Vi hade 4 st galoppbommar på en volt och 4 st studs på långsidan. Först skrittade vi ut ca 10 min för att värma upp de i skritt. När vi kom tillbaka skrittjobbade jag henne några varv och sedan fortsatte jag med traven och galoppen och att verkligen få fram henne till handen. Jag var otroligt slarvig detta pass, helt obeskrivligt hur jag var ivrig på bommarna och samtidigt väldigt virrig. Fick tips av angelina att verkligen sitta ner över bommarna, det hjälpte otroligt mycket och gjorde det hela bättre. Jag satt ner samtidigt som jag drev på men galopperade med korta steg mellan bommarna. När jag var nöjd gick vi över till studsen istället som gick kanonbra, det är verkligen något jag ska köra oftare, dels för den otroligt bra träningen för ryggen men samtidigt också för mig och att jag verkligen får släppa alla läskiga tankar eftersom det är så lågt. Jag tvekade lite i början på de 50 cm som studsen låg på men Angelina övertalade mig så i slutet hoppade jag de båda 50 cm bommarna och inte vara de låga studsen. När vi travade av
var hon inte helt igenom kände jag så jag försökte verkligen hitta det där att jag kunde vara nöjd. Hon har ju som sagt väldigt svårt i högervarv så det är något jag också måste tänka på. När vi var klara och nöjda skrittade vi ut 10 minuter igen och sedan fick La Venza en dusch!
Här ser ni övningen, dock utan de gröna bommarna.
Semester
Till detta stall ska Gulle och Boyan på "semester" när vi är på träningsläger och det är även här som stoet som vi ska ta ett föl efter står. Så när Hon är borta kommer Boy åka dit som sällskap till hennes andra häst och sedan när tävlingarna är slut kommer även Gulle åka dit! /Pernilla