Tips från Agria!

Så här ser du om hästen är sjuk

Var vaksam på hur din häst mår – även när den är på bete. Här ger Agria Djurförsäkring några tips om hur du enkelt kontrollerar att din häst mår bra.

Bete: Även om hästen går på dygnet runt-bete och du är bortrest ska hästen ha tillsyn varje dag. Se till att den har friskt vatten och att ögonen är skyddade från flygfän. Visitera hästen regelbundet och försäkra dig om att den inte är onormalt svullen eller varm, har fått sår och att hovarna är fria från sådant som kan störa hästen när den rör sig. Infekterade sår är svårläkta och kan bli en barnkammare för flugornas larver. Håll koll på hästen när betet eller fodret förändras.

Matstrejk: Om hästen inte vill äta är det en varningssignal. Även om den är fysiskt frisk kan matstrejk vara ett tecken på att den är stressad över någonting.

Hårremmen: På en frisk häst är den blank och glänsande. Är den sjuk ser du det på att hårremen är matt och borstig.

Rullar sig: Hästar tycker om att rulla sig, men det kan också vara ett tecken på att den har ont. En häst som rullar sig på grund av smärta svettas, ser plågad ut, reser och rullar sig om vartannat.

Klara slemhinnor: En frisk hästs näsborrar, insida av ögonlock och tandkött ska vara rosa.

Temperatur, puls och andning: En frisk häst i vila har en puls på mellan 20-40 slag per minut, tar 8-15 andetag per minut och har en temperatur runt 38 grader. Ta reda på din hästs normala kroppstemperatur, så kan du lättare veta när den har feber. 

Veterinär i semestertider: Innan du ringer – ta reda på om hästen har feber, tidigare sjukdomshistoria och om något förändrats i foder eller miljö. Det är inte alltid lätt att hitta en veterinär under sommaren. Under kvällar och helger kan du ringa Agrias telefonveterinär. Samtalet – oavsett hur långt det blir – kostar 60 kronor.

 

_____________________________________________

Det är verkligen superviktigt att man har någon som ser till hästen varje dag alt har någon som ser till hästen när man är bortrest till exempel :-) Eller inte kan komma för att kolla till sin häst! :-) Många stall har nog precis som mitt att man kollar till hästen själv, det är inte stallägarens jobb!


Komentera här!♥

Kommentera inlägget här, skulle bli jätte glad!♥ :

Ditt ursnygga namn:
Kom ihåg mig?

Din E-postadress: (det är bara jag som ser den)

Din fina blogg:

Din kommentar här , Tack:

Trackback