Du som har fördomar om fjordningar, släng dig i väggen!



detta är ju så himla coolt. Alla fördomar om fjordingar måste vara som bortblåsta när du sett denna video!
Så himla fin alltså, super duktig ryttare dessutom.

/Pernilla

Bästa laget!

http://www.arsta-runsten.se/2012/05/28/vinst-med-flera-ponnylangder/

28 maj, 2012 Vinst med flera ponnylängderlagvinst-huvudsta

Lag Årsta Runsten skrällde ponnyallsvenskan div III och vann finalen på Hufvudsta ridklubb söndag den 27 maj. Laget kom tvåa i första kvalomgången, men efter en sjätte placering i omgång två var det oklart om det skulle räcka till final. Men det gjorde det alltså och i hård konkurrens med många duktiga ekipage från bland annat Sundby ridklubb (som vunnit bägge kvalomgångarna) så red Ella Ullsten på Dip (B), Emma Ödlund på Nexis Izzmer (C), Tilda Tärnfalk på De Kuiléns Moriêntes (D) och Mimmi Löfstrand på Lillemons Fury (D) ihop hela 1709 poäng. Därmed blev laget flera d-ponny längder före tvåan Vällingby ridsällskaps 1674 poäng och hela 51 poäng före ärkerivalerna Sundby.
Laget hejades fram av föräldrar och lagkamraten Johanna Ingemarsson, som slog personbästa med sin d-ponny LaVenza under första kvalomgången. Men som efter lottdragning tyvärr blev den som inte fick plats i finalen.
Under ärevarvet visade sig Morris och Nisse upp sin finaste form i galopp och trav med förlängda steg, medan Fury och Dip istället valde att hoppa jämfota i takt med Stand up for the champions. Efter en lång härlig dag i solen åkte fyra lyckliga ryttare hem med blågula rosetter, plaketter och mörk blå fleece ländtäcken från Svenska ridsports förbundet i Stockholms län.

Det blev också flera individuella placeringar under dagen:

LC:1 – förklass
Kat B – VINST Emma Ödlund på Chrisby – 64,07%
Kat C – 2a placering Emma Ödlund på Nexis Izzmer – 68,15%

LB:1 – lagklass
Kat C – VINST Emma Ödlund på Nexis Izzmer – 67%
Kat D – 6e placering Tilda Tärnfalk på De Kuiléns Moriêntes – 65%


This or that

tömköra / longera

c-ponny / d-ponny

Musik/Utan musik när du rider

Rotborste/Piggborste

Pälsglans/Glitterspray

Rosett/plakett

haflinger / gotlandsruss

western/hästpolo

Bloggen/ facebook

rida utan träns/ barbacka

Mocka / Fylla höpåsar

Hoppning / Dressyr

Sporrar / Spö

Aldrig mer få tävla / Aldrig mer få sköta om hästen i stallet

Liten blogg / Stor blogg

Skimmel / Svart

Ridtravare / islänning

Söt tjockpälsad shettis / Vältränad kortklippt halvblod

privatstall med drygt folk / ridskola med trevliga människor

lång man/kort man

Envis häst som är charmig / Ocharmig häst som gör allt du ber om

rida i hoppsadel för evigt / barbacka för evigt

Svart / Vit häst

Islandshäst / Russ

Kolla på hopptävling / dressyrtävling

aldrig mer rida / eller alltid ha tattig och trasig, ful outfit?

vara i stallet själv / eller med någon?

Ute/inne tävling

tävla utan ridvantar / tävla med vantar av olika färg

Duktig ryttare på ponny ”utan kapacitet”/Dålig ryttare på ponny med mycket kapacitet

Brunt läder / svart läder

häst/Ponny

Rosa/Lila

Mobil/Dator

Nellie Berntsson/Linn Strelin

Hööks/Börjes

Valack/sto/hingst

Ridhus/paddock

/Pernilla


Hoppla galopp!

Idag försökte jag verkligen få fram energin från La Venza och samtidigt det där glada och positiva jag kan ta med mig till övningarna. Idag var hon inte så framåt, därför ville jag verkligen få henne glad.

Jag började med att skritta fram och ut en snabbis, sedan tog jag en liten galopp i den underbara naturen som gjorde henne väldigt glad och framåt. Vi skrittade till volten där vi travjobbade lite lösgörande. Jag red med snodden idag på sidorna i fall att hon skulle vara jobbig så finns den där lite som hjälp men den behövdes inte alls men kändes bra som stöd. Jag kunde driva fram henne till bettet utan att hon bara kunde dra upp huvudet och hacka med bettet som hon stundtals kan göra.

Hur som helst red jag lite lösgörande arbete i trav och galopp på volten, sedan red jag igenom programmet en gång som gick bra. Spontana programridningar kan få en förstå mer vad man behöver träna på. Jag behöver verkligen stärka högersidan och i galoppen hackar hon med bettet och släpper stödet på tyglarna vilket betyder att det blir väldigt jobbigt för mig men det gäller att bara driva framåt och korrigera.

När jag ridit programet skrittade jag i 10 min och sedan galoppjobbade jag henne ganska mycket, jag bytte galoppen genom att rida på en åtta i början och sedan försökte jag galoppera några steg och jag bröt av och fattade höger galopp, byte till vänster osv. Var otroligt roligt! :-) det är verkligen min favorit att pyssla med.

När jag var nöjd skrittade vi hemåt som tog 10 min. Red i en timme prick! :-)


Tisdagens outfite

denna outfite tänkte jag ha på  då jag ska rida lektion för Monica!

Marinblått schabrak med ljusblåkant - sjöhagen wear
Marinblå benlindor - sjöhagenwear
Sadel - Morris & Nolan
Träns (inte det som är på bilden) - Globus

Sen ska jag nog ha de ridbyxorna och kanske en vit pike, det blir nog snyggt!

/pernilla

Planering

I brist på fantasi får det bli en sådan här planering för veckan. Mycket dressyr, nästa tävling är endast en LB:1 och ev LA:1 om vi får plats, sen tävlingen efter det så ska vi rida en LA:P1.

Tisdag: lektion för Monica, ska öva på skolorna och de enkla bytena.
Onsdag: longering
Torsdag: Dressyr, övar säkert lite program eller liknande
Fredag: uteritt
Lördag: Lösgörande på banan
Söndag: Följer med Rebecka på tävling så hinner inte rida. Går ev en promenad på kvällen.


Kolla vem vi mötte....

Gissa vem vi mötte på ritten ;-)


Flughuva VS Flywiel



Vad har ni på sommaren? Själv så använder jag mest fluhuva, vet ej riktigt varför utan det bara blir så.
Nackdelar med flughuva är ju att dom lätt kliar av sig den och tar sönder den. Men i flywielen så kan dom ju fastna så det finns ju för och nackdelar med båda.

/Pernilla


Trött på ikeakassar?


Tycker du också IKEA-kassarna börjar bli tråkiga? Då är dessa söta höpåsarna ett uppiggande alternativ. Dessutom stora och rejäla, rymmer ca 15 kg hö.


Härliga 50-tals anda. Blommigt och mera blommigt...


Också prickigt förstås. Höpåsarna kostar 249 kr


Planering

Måndag- Dressyr på banan, rida igenom program & mycket lösgörande arbete. Blir att kolla igenom LC:2 programet vi ska tävla om två veckor.

Tisdag- Fokus på skänkelvikning och mycket lösgörande arbete.

Onsdag- Uteritt

Torsdag- Fokus på LC:2

Fredag- Lektion för Isabella?


Jag ska fokusera väldigt mycket på dressyren denna vecka :-) Främst LC:2 men kanske även lite LB:1 som är om tre veckor på mälarhöjden.



Ärevarv


Helt sjukt.....

Igår var en underbar dag tillbringat med de bästa människorna i stallvärlden! Alla ponnymammor, ponnypappor, ponnysar och alla underbara lagdeltagare förgyllde söndagen igår och har gjort det alla andra omgångar förut också men igår var det något speciellt- FINAL!

Jag blev oturligtvist nog bortlottad då vi bara fick ha med 4 av vi 5 st i vårt lag. Självklart ville jag åka dit och kolla och såklart heja på mina lagvänner.

Först ut var Ella & Dip, Emma & Nizze , Tilda & Morris och sist Mimmi med Lillemons Fury! Alla var jätteduktiga och superfina tillsammans med sina underbara ponnysar. Önskar att jag hade stått där med La Venza men jag är lika glad för de andras skull att de var där och att det gick så otroligt bra för de :-D

Sammanfattningsvis vill jag bara berätta hur otroligt dunderlycklig jag är som fått vara med i laget och lärt känna er alla underbara i mitt lag. Jag är jätteglad och tacksam för det verkligen och jag hoppas vi kommer ses mycket ute på tävlingsbanorna :-) Här kommer bilder från dagen!

Resultat ponnyallsvenskan div 3 final!

1. Årsta Runstens sportryttare – 1709p
2. Vällingby Ridsällskap – 1674p
3. Mälarhöjdens ryttarsällskap – 1660p
4. Sundby Ridklubb – 1658p
5. Drottningholms ridsällskap – 1636p
6. Gladö ridsällskap – 1635p
7. Hufvudsta ridklubb – 1603p
8. Täby Ryttarsällskap – 1600p
9. Siggesta ryttare – 1584p
10. Farsta ryttarvänner – 1543p


Tilda Tärnfalk på De kuilen´s Moriëntes  
Emma Ödlund på Nexis Izzmer
Ella Ullsten på Dip
Mimmi Löfstrand på Lillemons Fury




Tack för denna period kära lagmedlemmar <3


Sommarbete

I stallet där jag står så släpper man ut hästarna 1:a juni och då går dom ute dygnet runt i tre måndaer vilket betyder att de går in  den första september. Man får inte stalla in dom alltså men man får gärna ta in dom på dagen i boxen och låta dom vila på det sättet vilket vi antagligen kommer att göra flitigt.

Jag tycker att det är bra att hästarna får vara ute på sommaren i gräshagen. Dom tycker att det är gott och lever livet med hagkompisarna.

På måndag så är första dagen då de går ut i sommarhagen efter lunch för att beta i sig på betet. Självklart har vi betat dom för hand innan dess.

Om det var något jag skulle önska så skulle det vara att dem kunde gå in på natten men alla stall har ju olika, jag vet att i Johannas stall får man stalla in på natten, om det r någon viss period man inte får eller så? Johanan kanske kan ta och skriva om det i ett eget inlägg?

/Pernilla




Söndagens ridpass

Jag hade redan innan bestämmt mig för att detta skulle bli ett lösgörande pass. Vilket det också blev men han rusade mest iväg i galoppen och ville inte som jag ville och var tung i handen. Då tappar jag tålamodet och så blir det pannkaka av alltihop, han blir stressad och jag uppriven. Men tillslut lyckades jag i alla fall ta igenom honom bra. Han var mjuk men lite för hänging i munnen för min smak!


Skolan

Sitter i skolans datasal och har egentligen svenska men jga är färdig med allt så jag kan göra lite vad jajg vill.

Tänkte bara berätta lite om höjdhoppet igår, det gick skit bra och jag kom tvåa på höjden 1.54! Kul tycker jag. Snart kommer även en utvärdering av passet igår, vilket inte gick sådär jätte bra! :/ /Pernilla


Fail bilder från Smedstorp








Hemskt!

Hästmagazinet skriver att ”Hästtorteraren Jackie Mc Conell åtalas på 52 punkter, varav 18 stycken räknas som grymma. Även flera av hans medhjälpare står nu åtalade.”

Finns mer att läsa på Eurodressage sida! Där fanns det även en länk till en sida där man kunde skicka ett brev till beslutsfattarna. Klicka här!

Storföretaget Pepsi slutar också att sponsra The Walking Horse National Celebrtion i USA. Detta efter att hästtortyrfilmen om träningsmetoderna har sänts i den ameriknska TV-kanalen ABC.


La Venzas bete

Härliga sommartider och betessläppet närmar sig! Vi kommer nog släppa våra hästar om en vecka i hage nr 1. I mitt stall får vi ha hästarna inne på natten i juni & aug. Under juli ska stallet dock vara hästfritt och vi storstädar stallet och högtryckstvättar stallet.

Jag tycker det är jätteskönt att vi får ha inne våra hästar under natten. Framförallt om man ska tävla och hästen vilar upp sig på nätterna och slipper vakandet som sker under natten. Nu också när hon fått eksem är det viktigt att hon får vara inne när det är värst med insekterna.

Jättesynd att Pernilla inte har tillgång till det i sitt stall, men som sagt är alla stall olika och man får göra det bästa utav situationen :-)

Här kommer lite bilder ifrån betessläppet förra året!



Fölägare?

Jo det är såhär att vi (min familj) har bestämmt att skaffa ett föl, eller vi ska egentligen ta ett föl på ett fint sto som vår granne på vårat landställe har. Tanken är väl att hon ska betäckas nu innan midsommar, sedan kommer fölet om ett år.

Fölet kommer hon ta hand om tills det är två år då vi tar över och börjar träna till tre års testet. Detta kommer alltså bli en stor häst som jga och min syster kommer att utbilda.

Mamman är efter Dionysos och hingsten som vi ska betäcka med heter Sandreo.

Detta ska bli riktigt kul. Det är ju som ett lotteri och det kanske inte går vägen men man måste ju ta risker ibland. Detta ska bli riktigt kul i alla fall.

Om fölet föds och allt går vägen så har den faktiskt ett helsyskon. Sandio heter han och är fyra år i år, riktigt fin men dock inte riden så himla mycket.

Det ska i alla fall bli riktigt roligt!

Sandio till vänster och den blivande mamman Dion till höger.



/Pernilla

Stabletime

Nu åker jag till stallet :-) jag mobilbloggar under dagen men då kommer täckten publiceras utan blankrad då det inte vill bli så på mobilen tyvärr. Man måste ju ändra redigerare på mobilen och då vill det helt enkelt inte fungera så bra. Hoppas ni blir nöjda ändå! :-)

Har börjat fundera lite på att ge kieselgur...någon som har erfarenheter om det?


Godmorgon



~ sötponny.se ~¨

Idag är det somsagt Söndag. Imogon är det skola, men idag är det somsagt friidrottstävling. Jag ska hoppa höjdhopp och mitt mål är att komma över 1.51m . Sen blir det iväg till stallet för ett pass på banan! Trevlig dag med andra ord!

/Pernilla


♥ Lycka ♥

Imorgon är jag lycklig, det vet jag redan nu! Kommer träffa underbara människor så imorgon när jag kommer hem sent kommer jag troligtvis ha ont i kinderna så mycket som jag kommer le. Imorgon är det allsvenskan final på hufvudsta. Vart tror ni att jag kommer befinna mig? - Ni har nog rätt ;-)

Innan det kommer jag åka till stallet på morgonen med Kaleria och fixa i stallet :-) Detta skall göras:

¤ Tömma boxen helt! In med ny torv.
¤ Vårda muggen, eksemen & hovarna.
¤ Rida prinsessan!
¤ Övriga stallsysslor.

Åker till tävlingarna med mamma och sedan kommer jag tillbringa hela resten utav dagen där och stötta laget. Kommer hem på kvällen då jag stannar kvar med laget.

Mobilbloggar under dagen! :-)

¨

Ni klarar dethär bästa laget !!


Oturen som aldrig slutar

Idag fick jag lite inblick att jag nästan känner mig som dressyrmuppen Linn med alla dessa problem som uppstår med min ponny. Hon som har haft riktigt otur med Cupido och nu känner jag nästan lika fast jag vet att jag är långt ifrån alla hennes problem hon haft med honom... Väldigt trist att hon haft så mycket problem och aldrig kommit igång. Nej jag har såklart inga stora problem om man jämnför med Linn & Cupido men ändå....

Mugg - Har La Venza haft i perioder som inte riktigt vill försvinna helt och uppstår gärna när man fått bort det. Har jättebra medel jag tvättar med och som förbättrar det på direkten och ett jättebra medel man blandar med idomin så förbättras det direkt. Vi har haft det väldigt lerigt i hagarna som försämrat det men samtidigt beror det på henne inifrån. Nu på vårhalvåret är muggen torr när den uppkommer men på hösten är den gärna kletigare vilket är det bästa då om hon kan stå i rutan med lindor och salvan tills det blivit bättre. Det har alltid varit den bästa lösningen för henne. För att få muggen bättre brukar jag alltid se till att hon inte har för mycket hovskägg och att det inte blir fuktigt i karlederna som resulterar i att bakterierna gror. Allting med mugg och hovskägg beror helt på vad hästen har för karleder och hur illa muggen är. La Venza är bättre utan sitt hovskägg då det blir en fuktbomb och gör det värre för henne medans många andra kan ha det som ett skydd.

Eksemen - Har ju uppkommit hos La Venza, jättetrist men vad ska man göra? Blir att hålla rent i manen och se till att den inte mjällar och blir knopprig och utvecklas. Skulle vara väldigt trist om den spred sig till svansen och resten utav manen så jag har tidigare haft nog med dessa 5 cm av manen som nu blivit runt en hel länga på 25 cm torr mankam. Detta kommer behanlas med Prob och tvättas ofta för att hålla manen fräsh och ren. Kommer ha flugtäcke på ute i hagen och införskaffa mig ett eksemtäcke hon får ha i sommarhagen hur ogärna vi än vill detta....

Hovbakterier- För ett par veckor sedan upptäckte vi på La Venza att hon har bakterier under skon som gror pga bakterierna i hagen och även bädden hon har. Amoniaken i bädden försämrar hennes hovkvalité. Hon har alltid gått bra på bädd förut men just eftersom hon kissar så otroligt mycket blir bädden väldigt blöt och det är svårt att mocka upp allt blött. Nu har hoven i princip börjat smulas och vi kommer ta bort bädden imorgon. Jag kommer tvätta hovarna varje dag och skölja med jod.

Nu kan man alltså göra 3 i 1 i spolspiltan på samma gång. Fixa mugg, fixa eksem & Fixa hovarna ;-) detta känns såklart trist men jag gör vad som krävs såklart.


Mysig uteritt

 
Bild från dagens äventyr i skogen med Angelina! (foto:Angelina )

Idag tycker jag att vi hann rida en väldigt bra runda med massa olika sorters terräng. Vi började rida via ängen till farsta sidan och red genom bostadsområdet och upp i skogen. I skogen klätrade vi och även travade. Vi kom fram till en plan där det fanns massa björkris som vi hoppade över. La Venza tyckte det var jätteroligt och det tyckte jag också kan jag lova. Vi fortsatte genom en skog och kom ut på en äng med spår som vi galopperade runt ett varv med La Venza i täten, hon var lite tittig så vi tog det ganska lugnt. När vi skulle tillbaka red vi igenom skogen igen och kom ut vid en stor skidbacke där vi skrittade upp med hästarna- jättebra träning! Vi var ute i ca 85 min och vi skrittade mycket under den ritten.

Outfit:

Rött JW schabrak
Blå/röda showmasterskydd
Svart lackträns med ett tredelat bridong

/ Johanna

Lördag



~ fina ponnyn från Sundby tävlingen ~

Hemkommen efter en dag med stall och städande och shoppande på IKEA.

I stallet så var det meningen att jag och mamma skulle rida ut tillsammans, hon på zlatan och jag på Gulle. Men Zlatan hade ett sår på sidan där sadeln skulle ligga. Det slutade med att Jag red ut tsm med Becka som fick rida på Boyan! Vi red ut och busade lite. Kände att Gulle hade lite väl mycket överskott energi, han hoppade och bockade i galoppen om vartannat. Haha, ville sedan egentligen följa med och se när Becka tävlade Gibbe, men det kunde jajg inte då vi skulle atäda hemma och köpa en garderob till mitt rum.

Jag är i alla fall nöjd med Gulle idag, imorgon vankas ett dressyrpass på banan, väldigt lösgörande. Kommer dit sent på kvällen då det är så himla varmt nu på dagarna.

Städade sedan mitt rum och packade upp väskan, sen bar det av till Ikea för att hitta en garderob. Visste på ett ungefär vad jag skulle ha så det gick snabbt och smidigt.

Imorgon innan ridningen så tävlar jag friidrott, håll tummarna!


/Pernilla


Vad har du i ditt stallapotek?

Stallapotek

Trots att vi gör vad vi kan för att undvika olyckor i stallet så inträffar de ändå. Det är bra att vara förberedd med ett stallapotek, alltså en "Första hjälpen"-låda!

 

Vad bör denna låda innehålla?

Om man ställer frågan till olika hästägare får man sällan identiska svar. Något som en person värdesätter högt är inte lika viktigt i en annan persons ögon. Det finns dock flertalet produkter som rekommenderas av de flesta:

- Bomull
- Engångshandskar
- Fetvadd
- Gasbinda
- Jodopax
- Kompresser
- Lindor
- Liniment
- Mjukgörande salva
- Pincett
- Plåster
- Sax
- Sårspray
- Tejp
- Termometer

Vad har du i ditt stallapotek?


Prisskillnader

Något som kan vara ganska jobbigt när man ska köpa något är att veta vart de bästa priserna befinner sig. Blev förvånad idag när jag hittade Bucas Buzz off på börjes för endast 669 kr när det annars brukar ligga runt 1000 kr. Tänk vad man kan fynda samma produkter beroende vart man handlar :-)


/ Johanna (prisfyndaren)


Hiss eller Diss?



Utsläpp och flugtäcke

Godmorgon! Hade utsläppet idag, blev flugtäcket som sagt idag. Passade på att tvätta det igår! Tog ut hästarna och fixade i stallet. Ska tillbaka dit om en timme för att rida ut med Angelina & Pirazzi! :-)

Täcket La Venza har är köpt på hästbiten förra året, använde de lite ibland i slutet på sommaren men nu har det plockats fram igen. Helt okej täcke, lite stort i maggjorden så jag har behövt knyta den så att den ska sitta lite tajtare. Men annars är det ett bra täcke, jag gillar designen och att det är tunnt.

Pirazzi och Ufot (La Venza) i bakrunden.

La Venza i sitt flugtäcke!


Ekseminfo skrivet utav Tilde på hökebo.

Sommareksem är en allergi mot såkallade Svidknott (Culicoides spp) och det finns ännu inget bot mot denna allergi. Den visar sig under de månader som Svidknotten finns på betena. Det har absolut inget att göra med sol eller proteinöverskott som man förr trodde så man bör absolut inte svälta sina hästar på protein. Knotten är som mest aktiva i skymningen och gryningen och ju bättre väder (varmt och vindstilla) desto aggressivare är dom. Knott trivs bättre på frodiga beten än på lite magrare gräs och därför kan fodermängden ibland påverka eksemets omfattning.

I en studie som utfördes -86 innan förebyggande åtgärder blev kända visade man på att ca 25% av alla importerade hästar utvecklade eksem. Denna siffra går att jämföra med ca 5% på svenskfödda hästar. En importerad häst löper alltså ca 5 gånger större risk att drabbas av sommareksem än en svenskfödd häst OM man inte förebygger. Om man är försiktig i början behöver risken inte vara större än på en svenskfödd häst. Vanligast är att eksemet visar sig den tredje sommaren och man skall alltså inte "pusta ut" efter en sommar utan fortsätta förebygga. Det har också visat sig att en häst som importeras när den är ung löper mindre risk att drabbas än en "gammal" häst.

Sommartid är det viktigt att man skyddar hästarna mot alla bitande insekter Detta gör man enklast genom att ha eksemtäcke på sin häst när de vistas ute. Jag har provat mig fram bland eksemtäcken och överlägset på marknaden är Boetts eksemtäcken. Bra passform, slittåligt och så finns det i flera färger och en stor uppsjö med storlekar. Detta i kombination med diverse insektsavstötande medel ger bästa effekt. Själv har jag haft god erfarenhet av PROB deo som endast innehåller naturliga ämnen och dessutom är mycket lättapplicerat. Då det är ett helt giftfritt alternativ så måste man inte skydda sina händer och inte heller oroa sig över kringliggande vattendrag etc.

På de mest utsatta ställena, tex. skapet/juvret, använder jag även såkallad Skillingaryd salva (även kallad 4Ess). 4Ess lindrar klådan och dämpar svullnaden som kan uppstå vid insektsbett. Det finns en uppsjö av olika produkter på marknaden och man får prova sig fram till det man tycker fungerar bäst. Man kan även ta in hästarna på de knottätaste tiderna på dygnet (skymning och gryning) för att minska risken ytterligare men låt då täcket sitta kvar på!

Det är bra att tvätta sina hästar sommartid så därför schamponerar vi hästarna minst en gång i månaden med PROB shampoo som fungerar avskräckande mot insekter och fungerar jättebra mot mjälliga mankammar. Då det återfuktar huden så hjälper det även hästar som kliar sig för att de blivit torra i mankam/svansrot.


Eksem....aldrig roligt!

Har nog inte berättat det förut men nu är det dags, La venza har under en tid haft problem med manen som hon troligtvis kliat av och som varit otroligt torr och bara lossnat. Det har gått i perioder men nu blev det sämre i april precis när värmen kom. Har behandlat med mjukgörande, svampdödande och allt möjligt men som varken har hjälpt eller förvärrat det men jag känner att det börjar tunnas ut ytterligare längre upp så idag tog jag verkligen tag i det och ringde veterinären som sa att det helt klart låter som exem. Självklart tråkigt men ska vara glad att det bara är i manen och jag ska kolla runt lite vad jag ska köra för behandlingar och det lutar nog åt PROB. Sedan blir det också att tyvärr införskaffa oss ett eksemtäcke, känns hur jobbigt som helst men det är behövligt och ett råd från veterinär innan det kan bli värre.

Kollar just nu ganska mycket på vad man ska ha för täcke, Boett verkar ju helt klart vara det bästa på marknaden men det ligger på 2000 kr vilket kanske känns lite tufft att betala just nu. Har ni något tips på bra eksemtäcke?

Tills jag hittar ett eksemtäcke får hon ha sitt flugtäcke på ute i hagen och det fungerar bra nu när hon inte har något att klia mot som hon har i sommarhagen med alla träd. Dessutom är hon ganska irriterad på insekterna ute nu..

Tänkte dessutom skriva lite info om eksem för er som inte vet vad det innebär osv.

Detta var anledningen till jag stubbade manen.

Tja Sverige

hemma nu efter sjukt rolig men jobbig vecka. Blödde näsblod igår i typ två timmar som bara forsade och det slutade inte. Utmattad med andra ord, gulle ska ha haft det bra ich imorgon är det dags för ridning, lugn tur i naturen med mamma och zlatan. Ska även på stallmöte då vilket vi inte har så ofta men det ska bli interessant.

/Pernilla

Bilder Smedstorp LA





Bilder Smedstorp LB







Diss/Hiss alá Pernilla

Dagens Diss går till Ryktlådor.

De är så himla otympliga och man har så himla svårt att få ner alla borstar utan att den går sönder.



Dagens Hiss går till Ryktväskor.

Super smidiga, följsamma och böjbara, Går inte sönder lika lätt och du kan pressa ner dina bortsar utan att den går sönder eller spricker. Du slipper även oroa dig för hur du ska stänga den.




/Pernilla


Tjena mittbena

Idag har jag haft tråkiga nationella matte hela dagen. Nu blinkar batteriet så jag skriver imorgon. sorry!

Tävlingsoutfite i Smedstorp



Detta var alltså tävlingsoutfiten för dagen, plaus min gråa kavaj.

Hästen:
benskydd - catago
sadel - Morris&Nolan
Träns - Globus
Schabrak - sjöhagen wear

Jag:
Stövlar - mountin horse
Ridbyxor - Kingsland
Plastrong - ???
Tävlingströja -  kingsland

/Pernillla

Gullegosponny

Dagen har varit ganska bra idag, var lite arg i morse för en sak...men det lär lösa sig! Jag kunde inte gå till praktiken idag pga min skada i höften som fortfarande hindrar mig från att kunna göra allt. Jag blev nämligen sparkad i torsdags för er som inte visste det.

La venza var otroligt dammig idag trots att jag duschade henne igår, hon verkar alltså ha haft det mysigt i hagen och rullat sig väl så att matte får borsta mycket :-)
Jag fixade i ordning henne och begav mig ut i naturen med min käre vän Hanna där vi även träffade på Isabelle och Kaleria! Meningen var att jag skulle rida längs stigen på ängen fram och tillbaka i galopp och trav med övergångar men i slutet blev hon så busig och pigg genom att dra in till mitten och inte ville ut på spåret igen (man får ju inte rida på ängen egentligen, bara man följer spåret längs kanten) men idag var hon ganska jobbig att hålla reda på och hon blev rädd för var och varannan and som lyfte på stjärten. Jag avslutade henne när hon blev svettig genom att trava i låg och längre form där hon sträckte ut sig ordentligt och samtidigt gick kvar i formen.

Till nästa gång måste jag verkligen tänka på att få med yttersidan, känner verkligen att jag fuskade lite med det idag men jag känner därimot att hon börjar bli lite mer självständig vad gäller det och ibland för mycket...

Dagens outfit

Jag - röd tjocktröja, svarta byxor
LV- Rött sammet, blå/röda showmasterskydd.

Ej ländtäcke som på bilden :-)


hemskt

VARNING FÖR STARKA BILDER! http://youtu.be/gxVlxT_x-f0


Tjadå Sverige, Tjenare OSLO!

OM några timmar drar jag till Oslo med stockholmslaget. Kommer ha det as grymt i 5 dagar, det är alltså friidrott vi snackar. Sjukt kul med goa människor kombinerat med friidrott.

Denna vecka har jag gjort några tidsinställda inlägg, hoppas det dugar.

Gullmar har lite spa vecka denna vecka. Han ska promeneras och longeras om vartannat. Chill vecka för han alltså.

Sista "riktiga" inlägget tills på fredag från min sida.

/Pernilla



kommer sakna min gulle-plutt.

Tävlingsresultat Smedstorp



Det gick väldigt bra. I LB så red vi ihop 63.45% vilket var okej, det var lixom rättvist, det var så det kändes och såg ut. Den klassen vann vi i alla fall, lite överraskande men väldigt kul. Gullmar älskar ju prisutdelningar.

I LA så var han mycket mjukare och jag hittade mer uppförsbacke och takt. Jag lyckades skrapa ihop hela 68,14%. Det blev en andra placering och jag är grymt nöjd med den ritten. Det kändes awesome.

Han var jätte dukitg  hela taget och protesterade inte en enda gång.

/pernillla

för världen är du bara någon men för någon är du hela världen

Nu kommer säkert många tycka att jag är ganska fånigt känslosam men jag tänkte berätta lite om en svaghet som finns hos mig. Jag hatar att skiljas från människor i min omgivning jag älskar eller tycker om. Det värsta som finns för mig är att lämna de man älskar mest.

Några exempel på något jag tycker är riktigt jobbigt är just det där när allsvenskan är slut och vi inte kommer träffas och heja på varandra på helgerna och framförallt den där gemenskapheten vi fått till varandra. Jag vet att vi såklart kommer ses mycket ändå på tävlingar osv men det känns ändå jobbigt. Något mer jag tycker är jobbigt är några klasskompisar som byter skola och byter linje, det är inte heller kul och även fast jag vet att vi kommer träffas ändå är det inte så roligt. Folk som betyder mycket.

Jag har alltid haft svårt att skiljas från människor man umgåtts med en tid, allt ifrån skolavslutningar till ridlägeravslutningar. Det var riktigt jobbigt att åka från Norrköping tex när vi varit där i 2 dagar med min underbara klass.

Det jag vill säga är bara att jag kan fästa mig så snabbt vid något och sakna det så mycket när det inte finns där längre, det är en svaghet. Bilder på minnen och fina människor <3


Detta är bara några utav allt som betyder kärlek för mig!

planering v. 21

Måndag- Sitsträning och genomgång på programet.
Tisdag- Vilodag
Onsdag- Uteritt med fokus på övergångar
Torsdag- Programridning
Fredag- Uteritt med fokus på halter och övergångar
Lördag- Skrittjobba igenom.
Söndag- Tävling hufvudsta final allvenskan.


Underbar dag

Idag tillgänglades denna söndag hos La Venza på eftermiddagen, förmiddagen gick åt till att slöa i soffan bara och kolla på tv. Jag var så otroligt trött idag och igår somnade jag i bilen så jag antar att jag bara är väldigt trött just nu.

När jag kom till stallet tog jag in La Venza för att rida. Jag började skritta fram henne på volten och fortsatte med skrittarbetet som mycket väl gav resultat när jag sedan började jobba med övergångar. Jag jobbade inte så länge på volten fram tills att jag bestämde mig för att följa med Angelina & Pirazzi på en uteritt istället. Jag var så otroligt nöjd med La venza så jag ville inte arbeta för mycket med det.

Vi skrittade ut och klättrade med hästarna på en ny ridväg jag aldrig ridit på tidigare, där ser man! Man har tydligen inte ridit alla ridvägar som man tror att man har. Hur som helst tränade vi också mycket på enkla byten i galoppen som var strålande, La Venza taggade verkligen till och blev dyngblöt utav svett! Fick duscha av henne för att hon blev så svettig. Det kallar jag kanon! :-)



Världens finaste Venzan!

Är så otroligt trött.....men jag tänkte gå igenom gårdagen med er.

Jag åkte till stallet vid 10-tiden och fixade i ordning fina hästen! Allting gick jättefort då hon var ren och nyduschad från i onsdags. Hon fick ha ett tunnt bucas schamrocktäcke ute så hon inte skulle grisa ner sig för mycket, det vet jag att hon älskar! Jag vet att många har åsikter om hur man sköter om hästen innan tävling osv med täcken och allt man nu har. Jag brukar låta la venza ha ett tunnt innetäcke på under natten som hon torkar i och som hon får gå ut med i hagen några timmar. Är det en fm tävling hinner hon knappt gå ut i hagen så det är inte länge hon har täcket på men igår tog jag in henne vid lunch och innan var det halvbra väder utan sol. Jag tog in henne vid lunch och då kom solen ute fram :-) Jag förstår självklart folk som tycker det är fel att skydda hästen mot smuts osv men man får tänka på att alla tycker olika och våra hästar är olika. Vissa hästar rullar sig som galningar och vissa försöker undvika lera så mycket som möjligt.  Nu låter detta själviskt men det är verkligen inte meningen :-) La Venza dör inte utav att ha ett tunnt innetäcke på ute en kortis.



Vi lastade ponnyn vid halv 2-tiden. Hon gick på första försöket och har verkligen blivit lättlastad. Snart kan jag väl självlasta henne ;-) Hon har blivit mycket tryggare i transporten...dags att köpa en?

När vi väl kommer fram till tävlingen går jag och Kaleria och kollar läget och går till sekritariatet. Allting klart!
Vi går till transporten och lastar ut henne, gud vad hon har blivit lugn i transporten! Hon fick beta lite och sedan lastade vi på henne igen så hon fick ta det lugnt. Vi gick och kollade på de tävlande i laget och hejade på!

När det var en timme kvar till startande för mig lastade vi ut La Venza. Vi gjorde i ordning henne och skrittade henne lite för hand innan jag började rida. Jag kände lite på henne i skritten och hon kändes fin. Jag travade lite ute på ängen och hon kändes fin där också. Jag skrittade lite på långa tyglar och gick sedan vidare till ridhuset- VARMT!! Där travade jag lite och kände på henne. Jag är inte så van att rida runt med massa andra så det blev väldigt oplanerade vägar för min del- idiotiskt gjort av mig. Jag vet inte riktigt vad jag höll på med på vägarna på framridningen. Väl när det var en startande innan mig och jag fick komma in på collectingring travade jag igenom lite grann och det kändes väldigt bra.

Väl inne på banan slarvade JAG lite med vägarna och jag borde ha gjort mer skillnad i ökningarna vilket drog ner det hela. Jag tror att jag helt enkelt inte ville kräva för mycket då jag vet att det finns en gräns där hon stänger av allt och att man hamnar på botten. Jag fick kommentaren " Ponny med härlig utstrålning. Våga visa mer skillnad i tempot." Ritten slutade på 61.48 % så jag är ändå nöjd men vet att vi kunde göra bättre. Jag tror jag hade ganska höga förväntningar på mig men det är bara bra att det inte går bra hela tiden. Jag får ju inte glömma att detta är vår tredje ritt över 60 % så jag får verkligen vara jättenöjd ändå :-)

Här kommer lite bilder!





Pengar Pengar och åter Pengar

Det är det allt hänger på inom ridsporten.

Har du mycket pengar så kan du köpa fina, färdig utbildade hästar som du kan glida runt på och vinna tävlingar på.
Annars får du sitta på en outbilad ponny och kämpa och slå dig fram genom ridsportens glamour. Pengar är som en genväg till framgång. Har man inga pengar får man helt enkelt kämpa om man vill någonstans, så enkelt är det.
 


När jag fick Gullmar
så kunde han inte mycket, kostade inte mycket heller för den delen. Jag har nu kämpat med han i snart två år och det har gett utdelning. Han har gått från 42% i LC till nästan 63% i regional LA.
Gullmar har inget direkt wow steg utan man har fått rida det i honom. Som sagt har ju alla hästar olika förutsättningar och olika kroppsbyggnader och Gullmar har ju inte direkt haft det lätt.



Pengar, pengar och åter pengar. Det är ju jävligt mycket coolare att tävla på sin egen utbildade ponny en en som gjort princip allt och bara kunna åka häst.

Själv skulle jag inte vilja köpa en färdig häst, inte nu när jag haft Gullmar. Som visat mig hur kul det är att utbilda och kämpa för något man verkligen vill.
Gullmar kanske inte har de bästa förutsättningarna men om man kämpar tillräckligt kommer han att komma långt.

Sen kan man ju som sagt inte lyckas så bra även på en super bra häst, men det har ju att göra med hur bra ryttaren rider. Åhh? mycket tankar men nu avslutar vi detta inlägg.

/Pernilla

Tävlingsdax

Idag startar jag vid 13.00 en LA:P1, självklart är jag nervös men jag har inte så höga krav. Men jag vet att om vi gör vårat bästa så då kan det gå riktigt bra.

Åker till stallet vi åtta-tiden då jag inte hunnit fixa någonting.


Glanshästen

Idag hoppade jag Ägrim på lektionen, det gick faktiskt riktigt bra idag och jag fick kämpa med att få honom igång och piggare. Har aldrig stött på en "segare" Ägrim än idag. Mycket roligt :-)

När jag kom till stallet gjorde jag i ordning La Venza lite snabbt och skrittade ut i 10 min och skrittade sedan igenom hela programet och tränade på lite volter. la Venza visste direkt att jag skulle börja där vi slutade igår men jag ville ju ha henne så fridfull som möjligt idag så jag försökte verkligen att finna harmonin och javisst gjorde vi det! På slutet när vi ridit i 20 min trav lösgörande sökte hon sig ner väldigt bra och precis som i passet i slutet på igår bara det att vi kom fram till detta mycket tidigare. När vi var klara skrittade jag av henne för hand i 10 min.

Jag har också hunnit duscha damen och fixat henne fin! Vad tycks?



Imorgon åker vi nog från stallet vid 13-tiden.

stabletime

Nu ska jag till Ågesta och rida, hoppning.....jag avskräcks! Sedan vidare till La Venza och skritta henne och lite lätt lösgörande i trav. Inte alls ett långt pass men bara så jag rider igenom henne och det känns bra. En liten kontroll inför morgondagen!

Sedan blir det även en duschtime för min prinsessa och fläta pannluggen och svansen inför imorgon. Bilder kommer ikväll :-)

Kram

SVART/GUL OUTFITE


Onsdag

Idag är det onsdag, ska till stallet nu vid åtta och jogga igenom honom. Sen ska jag mocka för vi ska ha operation dagsverke och då får man pengar för att göra jobb som man sedan ger till barn i ngt annat land.

Sen ska jag iväg med bästavän till Nacka och shoppa och tillsist blir det friidrottsträning. KUL dag kan man säga! :)

/Pernilla

Gårdagens ridpass

Igår var det lektion för Monica. Kan ju börja med att säga att det gick jätte bra.

Först värmde jag upp och då försökte ag rida fram han lite mer så att han började röra sig lite mer direkt, gjorde avbrott och igångsättningar, sluta, öpnna allt i den låga formen. Sen galopperade jag han i lätt sits.
Därefter var det min tur att rida.

Vi började med att få han i uppförsbacke i avbrott och igångsättningar. Jag tyckte att det gick bra och att han accepterade det bättre idag. Sen fick vi göra några öppnor. När man sitter och gör dom själv så får man ju känslan av att dom är skit bra. Men icke sa nicke, att göra en korrekt öppna är ju jävligt svårt asså. SKänkel hit och dit. vikt här och där. Men jag fick tillslut till känslan och det gick superbra. Gjorde slutor också men dom var redan bättre ch blev också super efter vi gjort några.

Sen fick jag göra några ökningar där han gärna både länger och springer fortare vilket inte är meningen. Men det blev bättre.


Red sedan igenom programmet som är på torsdag. Monica tyckte att det var ganska bra, allt utom de enkla bytena då han gärna dyker ner. Fick sedan göra några sådana till och då blev dom bättre, gör jag rätt så blir det rätt. Måste tänka på min blick och mina händer.

Jag är somsagt väldigt nöjd med detta ridpasset. Imorgon så ska jag jogga honom lite och göra några enkla byten.

/Pernilla


Jobbig dag

Hej allihopa! Sitter i soffan och väntar på att mina ögon ska slockna utav sig själv. Det har hänt väldigt mycket idag som jag ska berätta lite om.

Först var jag på Ågesta med skolan, vi hade först stalltjänst och ridning på em. Jag fick rida Ägrim och vi red runt Ågestasjön som var riktigt roligt.  Fick dessutom tillbaka mitt prov jag skrev förra veckan, jag fick B vilket var riktigt roligt och bra och jag vet att jag hade pluggat långt ifrån tillräckligt så jag var riktigt nära ett tjusigt A. Provet handlade mycket om skolor, hästens form, skador, färger osv som inte är helt enkelt att veta utantill. Bara att hålla reda på bak och framdelsvändning kan ju faktiskt vara lite krångligt...

Senare på eftermiddagen red jag en häst som heter Coiette och det gick faktiskt väldigt bra men jag tänkte inte gå in på det så detaljerat.

Halv 8 kom Sabina (www.ronda.blogg.se) och hade lektion för mig, med tanke på att det var flera månader sedan hon var ute och hjälpte mig var jag lite nervös om vad hon skulle tycka och om hon kanske skulle tycka det var sämre. Det behöde jag dock inte vara vidare orolig över, Sabina tyckte det var väldigt stor skillnad med framförallt stadigheten och hennes form. Förut var hon svårare att lossa i båda sidorna och fuskade väldigt mycket men det är borta.

I början red vi mycket volter och lösgörande delar som fick henne slappna av. I volterna märkte vi fort att det var något att jobba med- hon ville nämligen inte få med hela yttersidan eftersom hon är svar i vänsterbog vilket relaterade till att hon blev stel i vänster varv och inte alls ville rida på volt eftersom det helt enkelt var stelt för henne. Vi fokuserade att få henne stadig på ytter med ett bra stöd och en stadig stilla innertygel som jag ska lätta på mycket för att ge henne mer frihet så hon inte känner sig instängd.

En parerad yttersida, en lugn innertygel och en böjande innerskänkel fick passet och La Venza att vara jättebra. I slutet protesterade hon mycket och inte ville när det blev jobbigt men då fortsatte vi att driva fram henne och då gav hon sig tillslut. När hon protesterar får man en väldigt glappig kontakt och man märker gott och väl när hon fuskar och bara kröker på nacken.

I slutet var hon jättelugn och lösgjord när vi löst "problemet" och jag kunde trava av henne i en låg och fin form. Jag skrittade av sedan och pratade med Sabina. La Venza blev så svettig att hon fick ha på ett fleece inatt och liniment för att hålla kvar värmen i musklerna. Det är ju aldrig bra för musklerna att kylas ner!

Godnattis! Imorgon har jag halvdag, ridning på ågesta och nattfodring. Jag ska hinna duscha och packa till pälsklingen.


Utevistelse - en självklarhet

Utevistelse är för mig en självklarhet för hästen. Jag tycker att hästen i alla fall ska få gå ute minst ett par timmer per dag. Det kan ju inte vara särskilt svårt kan man tycka. Men tydligen är det så.

Om man inte kan ha hästen ute i en hage tycker jag inte att man ska ha häst. Jo, jag kan förstå om man bor inne i stan och då kan man inte ha hästen ute lika mycket i hagen men då kanske man inte borde ha häst?!

Jag förstår inte ens de tävlingsryttare som inte låter sina hästar gå ute, dock finns det ju många som låter dom gå ute också men de som inte gör det "för att det är så stor risk att hästarna ska skada sig" . Det är bara löjligt, om hästen får stå i en liten mini-ruta med skydd från topp till tå så är det inte så storr chans att den kommer bryta benet. Nej, men självklart finns det undantags fall då ästar gör illa sig i hagen.

Nej, jag skulle aldrig ha häst om den inte fick gå ute i hagen. Och där sätter vi punkt för detta inlägget.

/P


Lollobilder <3


Tävlingsbilder ifrån 28 april, HBRF


Förklassen LC - en utanför placering . 63 %
Lagklassen LC- 5:e placering 65 %
2:a med laget!

Extra stolt eftersom jag red bäst i hela laget :-)

Godmorgon på er!

Tisdag idag och idag blir det skolan. Lite skönt att det här är sista dagen inför långhelgen. Ja, imorgon har vi typ någonting man ska samla in pengar dag. Men ikväll blir det Monica lektion och ska väl öva program.
1.  AX  Inridning i samlad galopp       X     Halt - Orörlighet - Hälsning       XC  Samlad trav 2.  C       Höger varv      CM    Samlad trav      MBF  Höger öppna 3.  FD   Halvcirkel till höger med 10 m diameter      DM  Höger sluta      MC  Samlad trav 4.  C       Vänd rätt upp      CX     Samlad trav      X       Åttvolt till vänster och höger med 8 m diameter      XDA  Samlad trav 5.  A       Höger varv      AK     Samlad trav      KXM  Mellantrav 6.  Övergångarna vid K och M 7.  MCH  Samlad trav      HEK  Vänster öppna 8.  KD  Halvcirkel till vänster med 10 m diameter      DH  Vänster sluta      HC  Samlad trav 9.  CME  Ökad skritt 10.  EF(A)  Mellanskritt 11.  Före A  Samlad höger galopp 12.  AC  Serpentin med bibehållen galopp 3 bågar 13.  CME  Samlad galopp                  Vid passerandet av medellinjen enkelt byte        EKA   Samlad galopp 14.  AC  Serpentin med bibehållen galopp 3 bågar 15.  CHB  Samlad galopp                  Vid passerandet av medellinjen enkelt byte        BFA   Samlad galopp 16.  AK     Samlad galopp        KXM  Mellangalopp 17.  Före M  Övergång till samlad galopp inkl. övergången                      vid K 18.  M       Övergång till samlad trav        MCH  Samlad trav 19.  HXF  Mellantrav 20.        Övergångarna vid H och F        FA  Samlad trav 21.  A    Vänd rätt upp        AX  Samlad trav        X    Halt - Orörlighet - Hälsning

Detta programmet är det på torsdag, det ända ag är lite orolig över är väl de enkla bytena, han gör dom men faller lixom ihop.

/Pernillla

Massage, myyyys & Praaaaaktik!

Idag vaknade jag trött, väckarklockan surrade oljuvligt i mina öron. Jag har tyvärr inget val, upp och hoppa! Pendeltågets färdriktning gick mot Upplandsväsby och vidare till min praktik. Jobbade 8-17 som varje måndag.

18.00 är jag i mitt stall och börjar borsta La Venza. 18.30 kom La Venzas massör Johanna för att massera och känna igenom henne. Allting var jättebra, man ser bra skillnad på La Venzas rygg efter sadelbytet. Dock har det blivit sämre nu igen med tanke på att vi bytt hö och mitt foder tagit slut. Jag är så otroligt dålig på att ta tag i "jobbiga" saker.

Jag är grymt nöjd med Krafft muskel och lusernen, ett stort tips till de som vill ha mer hull och byggnad på sina hästar. Lusernen är viktigast, det ger protein som La Venza behöver med tanke på sitt proteinbrist. Många ser La Venza som fet och undrar säkert varför hon får lusern. Vi har haft ute veterinär som tipsat om att ge fri tillgång på lusern och ge proteinrikt foder för att bukmagen ska försvinna. Med mer träning tror jag att vi snart lyckas.

När massagen var klar gick jag och Kaleria ut för att beta med hästarna, gott gräs! Jag började skritta med hackamore barbacka men insåg snabbt att jag inte kommer klara av det då hon var tionde sekund drar ner huvudet som en envis liten åsna- new name!

La Venza tyckte det var en mysig dag och hon njöt för fullt med massagen :-) Godnattis!




Ridpasset igår för Kaleria



Först skrittade jag fram 10 min på långa tyglar, sedan plockade jag upp henne och jobbade med så små hjälper som möjligt vilket jag fick bra respons på. Vi skrittjobbade henne väldigt länge på en 15 metersvolt i båda varven och sedan gick vi över till trav tillslut. Att ha handen helt stilla och känna hur hästen bär sig är väldigt nyttigt. Det är något man alltid borde rida men det kan vara svårt och man brukar komma på sig själv med pilligheten.

Kaleria som är väldigt noga med mig att inte pilla med handen berömde mig idag för att jag satt så stilla, har tydligen aldrig suttit så stilla förr så det var ju jätteroligt att höra. Det roliga var att man verkligen kunde känna hur hon bärde sig i skritten och jag märker tydligt att hon har lättare för det i vänster varv, dock är det mitt svåra varv. Tänk om vi båda kunde ha samma styrkor så skulle det kanske bli lättare? Men i för sig kompletterar vi ju varandra bra här i de svåra och bra varven.

Blev ingen galopp förutom när jag red igenom programet två gånger = inget bajs att mocka upp.

Var en väldigt trevlig dressyrgenomgång och väldigt bra inför tävlingen, tack Kaleria :-)



Måndag

Var som sagt hemma idag från skolan. Tänker så mycket då, lär komma upp lite åsikter här under veckan.

Men imorgon ska jag nog till skolan i alla fall. Slutar tio över ett så det är inte särskilt länge, sen blir det lektion för Monica. Uppförde mig som skit förra gången så det lär väl bli lite pinsamt då.



min fina ponny plutt.

YUMMI



Berättar mer vid ett senare tillfälle!


Kände det på mig.

Nu är jag sjuk. Eller sjuk kan jag väl inte riktigt säga att jag är men utmattad efter helgen som gjort mig sjuk. Inte feber eller sådär utan bara huvudvärk, frossa och värk i kroppen. Men det börjar kännas lite bättre. Nu kan jag ju blogga lite mera. Kommer upp lite flera inlägg idag så håll utkik!

/Pernilla


La Venzas hage

Nu är det masktider i stallet nu innan sommaren, i vårt stall har vi 6 st hästar som skall avmaskas och 7 st inklusive shettisarna som inte behöver avmaskas. Självklart är det då inte bra för våra hästar som är maskfria att vistas i hagen där mycket mask finns, därför har vi fixat en provisorisk hage i sommarhagen för våra 4 st hästar som är maskfria. La Venza är en utav de- underbart!

Vi valde att flytta över de idag innan insläpp så de fick beta in sig lite på gräset, trots att det inte är mycket gräs i den delen. Det är väldigt viktigt att beta in sin häst på betet och vänja in sin häst på det. Man märker lätt på de hästar som inte fått betats in att de är oroligare i magen.

I och med betessläpp och invänjning kan det passa bra att ge B-vitamin alternativt magtarm till sin häst. Man får helt enkelt tro på det om man vill, jag tror verkligen på det- andra inte.

Godnattis!

La Venzas kommande vecka

Måndag: Massör & Promenad
Tisdag: Dressyr för Sabina
Onsdag: Skritta i lösgörande arbete/vila . Om hon är fin på Tisdagen och jag känner att det räcker kommer hon få vila. Om hon känns stel på lektionen kommer jag skritta igenom henne lite. Ska även dusha henne och göra henne fin inför tävlingen.
Torsdag: Tävling, 1 klass.
Fredag: Skritta ut en sväng i naturen.
Lördag: Terrängträning om nu inte damen blir allt för trött!
Söndag: Skritta ut eller något väldigt lungt.

Precis som Pernilla säger är det väldigt viktigt med vila för hästarna när man har så mycket aktiviteter, La Venza återhämtar sig fort så det är väldigt bra. Nu efter denna vecka som kommer blir det bli en lugnare vecka och ev blir det en klass veckan därpå.

Ha det bra!

Det är mycket nu..

Planeringen för kommande vecka kommer se ut såhär:
måndag: Vila
Tisdag: Dressyr lektion
Onsdag: Jogga igenom
Torsdag: Debut, reg. LA:P1
Fredag: Vila
Lördag: Dressyr
Söndag: LB:1 & LA:1

Viktigt med mycket vila nu när han gr så pass hårt tycker jag.

Hela veckan efter det kommer han att longeras och gå promenader då jag är i oslo men Nordiska.

/Pernilla

Back to normal

Nu tänkte vi alltså börja blogga igen, trött sliten tjej här efter dagens tävling. Red LC och LB på väsby och vann första klassen på 69% och andra klassen kom vi fyra i och 63.5% Sjukt spänd ponny som inte riktgt ville i andra klassen. men jag är  nöjd. Känns lite onödigt att latja runt i LC och LB och jag hatar verkligen de som ligger kvar i de klasserna bara för att plocka rosetter.

Mitt mål idag var alltså att han skulle gå runt hela banan vilket han gjorde med bravur. Jag r som sagt nöjd och trots att han var så spänd så rättade jag till han. Vi mötte en på tävlingsplatsen som sa såhär: Han är väl en kille? Killar får ju alltid ge med sig tillsist medans tjejerna tjatar sin vilja igenom, haha, ligger nog kanske ngt i det där.

Har verkligen så mycket att berätta, me kortsagt så red vi en REGIONAL LA:1 på 62.89% vilket ledde till en andra plasering. Det var ju mitt mål att debutera regionalt nu till våren. LA:P1 ska vi även debutera nu på torsdag.

Nu känner jag mig taggad på att blogga så kommentera hörni, det blir så mycket roligare då!

/Pernilla


Fit for fight, hård vecka framför oss!

Nu har jag verkligen bestämt mig för att vilja blogga igen och verkligen dela med mig utav mitt och La Venzas liv och vår träning framåt till prisutdelningarna. Mina mål är ju faktiskt att komma hem med rosetter. Jag har tävlingar inbokade framåt i sommar och träningsläger troligtvis. I sommar blir det ev ett meeting också- vi får sikta på det!

Nu till veckan och vad som händer härnäst, Nästa vecka blir nämligen en rolig men träningsfull vecka. På kristihimmelsfärds blir det en lokaltävling med laget i div III där vi siktar mot placering. På lördagen blir det en terrängträning hemma vid Ågesta troligtvis beroende hur hon känns efter tävlingen. Som sagt är det bara en klass jag kommer tävla och hon brukar inte bli särskilt trött, tänkte att det kunde bli en rolig grej bara att vara med på då hon älskar terrängträningarna ute vid ågesta. Vattnet brukar vara favoriten! Men som sagt får vi se hur det blir med det.

Måste också passa på att gratulera Pernilla som vann klassen på väsby idag, stort grattis!

RSS 2.0