Tävling!


http://stallekekullen.blogg.se/2011/december/bloggtavling-i-sammarbete-med-perfect-sit-of.html#comment

Hoppas hoppas hoppas!


Haha

      benskyddet är ju bakofram hahah :D
___________________________________________________________

haha, aa, det gick ju så vilt till när vi var på terrängträning ;)


Dagens aktivering












2011- jobbigt år!

God morgon allihopa! Många skriver nu om sitt år på bloggarna, hur det varit, träningar och tävlingar! För mig har det inte hänt speciellt mycket detta år men jag kan skriva lite grann hur det varit.


De första månaderna av 2011 gick verkligen kasst, La Venza och jag hamnade i en svacka som höll i sig i flera månader. Ingenting gick bra kändes det som. Hur mycket man än tränade för andra fanns det ingen riktig lösning på det och jag tror det var mycket jag som hade det svårt att klara av henne korrekt. Jag tyckte hon bara var jobbig och för svår för mig.



Jag var på runsten i februari och tränade inomhus terräng för Helena, fick bra kommentarer om La Venza! " En superfin ponny som alltid ställer ut" . Jag var aldrig det minsta rädd och La Venza tvekade inte en sekund. Lastningen var dock lite krånglig.


I april hände mycket negativa saker som nu förstört så otroligt mycket för mig! Runsten pay and jump där La Venza vägrade 2 gånger på vattenmatta och jag flygande i backen....det fick mig att vilja sluta hoppa....men hoppningen var ännu inte klar- jag skulle vara med i allvenskan hoppning div III. Åkte på träning med laget, gick bra men där hade det sabbat för mycket för mig med min hopprädsla och i samma stund visade det sig att något gick fel vid anmälningen så att jag inte kunde vara med, något jag blev ganska glad över eftersom jag varit så pass rädd på senaste. 


 I våras var Räddningen när Sabina hjälpte mig, allting kändes så mycket bättre och hon visste verkligen vart problemen satt- att göra allting samtidigt. Allting började gå uppåt med hennes hjälp. Så otroligt tacksam för all hennes hjälp och varje lektion har något alltid blivit bättre. Dressyr och markarbete där allting gått bättre än förut och allt blev bättre.

I sommras var La Venza inte fräsh, vi kollade upp med ultraljud och koll men ingenting var fel, vi startade då upp på nytt och allting har efter det känts väldigt bra!


I höstas tränade vi effektivt för Bettan och Josefina inför tävlingarna. Tävlingen på Farsta gick helt okej, fick mycket bra kommentarer utav domare och ridlärare där- kändes super! Tävlingen på ågesta gick dock inte alls lika bra, jag var nervös och ett nytt program för vår del.



Nu har la Venza haft problem med muggen, men vi kämpar på tappert! La Venza är nu borta ett tag, kommer snart tillbaka.

Lektion för Bettan

red ju lektion för Bettan igår, det gick verkligen bra och jag var verkligen jätte nöjd.

Skrittade fram ca 12 min och sen så travade jag igång han, lite volter svaga öppnor osv..
Försökte verkligen tänka på min hand och sits och jag tyckte det gick bra. Ställde mig upp och galopperade på fyrkantsspåret i båda varven.

När Bettan kommit började vi med att göra skänkelvikningar på hörnlinjen i båda varven, han flöt på bra. Sen gjorde vi halva hörnlinjer då jag sedan skulle räta upp han och sedan öka rakt frammåt, han sög tag i bettet bra och så, hans trav var fortfarande lite trippig som den alltid är innan man hade galopperat, vi testade några ökningar men insåg att vi skulle ta galopparbetet först då blir han sen jätte fin i traven. Vi minskade/ökade tempot, minskade volten och ställde utåt för att han skulle träna att balansera upp sig, började i högergalopp som är hans bästa galopp och det gick verkligen bra, behövde i princip bara sätta mig lite mera bakåt så stannar han upp och samlar sig. Sen kom vi till det lite jobbigare varvet, till en början gick det bra, men snart dampar han loss, efter ett tag så håller han inte på så mera iaf gör inte lika krävande saker som i högervarv i alla fall. Vi gjorde förvänd galopp och det fick riktigt bra, det var en gång han bytte men annars gick det bra.

Sen travjobbade vi han lite, mycket ökningar och jag kände verkligen hur han verkligen skjuter på bed baken och slänger upp frambenen lite mer. Verkligen jätte fin. Dock blir han lite ostadig i formen mellan ökningarna då han blir så taggad.

Annars var formen bra, och jag är väldigt nöjd, under hela passet fick han självklart skrittpauser.


New in

Jag, Johanna, mamma och syster var ju på Hööks och fyndade lite på rean, fick med hem:





ett par svarta boots och ett shabrak, dock dressyr.
 
/Pernilla


Är dom inte lika?





Gullmar och Gullmars pappa (Veronas gerswin RP136), kanske inte lika mycket på bilden som i verkligheten men annars är dom superlika tycker jag.

Vintervila

Hur gör ni med vila till era hästar? Många ställer ju av sina hästar på vinter- tvärtom för mig! eftersom jag inte tävlat särskilt mycket i hösten har det gått väldigt lugnt till. I sommras fick hon vila flera veckor och nu i höstas fick hon vila 1-2 veckor pga vaccinering och mycket i skolan, dock inget planerat att det blivit så mycket vila.

För mig annars är vintern träningsperioden, inte hårdträning men det är ändå träning inför tävlingarna i vår. När La Venza kommer hem blir det nog först att ta det lugnt någon vecka och sedan köra igång igen och fortsätta träningen.

Många ställer helt av under vintern, La Venza kan oftast bli galen för långa perioder vila så jag försöker istället ge mer vilodagar än att ställa av henne helt. Självklart får hon lite viloveckor när jag känner att hon behöver det!

Hur gör ni?

Shit..

Såg att Johanna bloggat jätte mycket, så nu får väl jag också ta och blogga lite mera än jag gjort tidigare.

Men idag har jag haft en "pappasysterochjagdag", vi var på skansen och så, haha lite kul, men väldigt kallt. När vi åt så såg vi typ på en film, från disney, haha, alla satt klistrade.

Innan dess var jag och pappa och sprang, har tappat super mycket kondition när jag varit sjuk nu i tre veckor. Sprang 2,5km och jag var typ helt död efteråt. I går när jag var och tränade kände jag också hur sjukt mycket efter jag var alla andra, så nu blir det hårdkörning.

Ikväll blir det i alla fall träning för Bettan, ska bli riktgit kul. Igår fick han springa av sig i ridhuset och i Onsdags red jag ju lektion för Astrid Lamprecht, den lektionen var väldigt givande, kanske kan utvärdera den ordentligt?

/Pernilla

Jag var tvungen.....

Glömde berätta att jag och Pernilla i onsdags var och shoppade på hööks! Jag kände mig lite tvungen att köpa lacktränset- SÅ billigt som det var. Även fast jag inte gillar att den är platt tror jag den blir fin på La Venza! Det är en present till henne ifrån mig. Hon ska få massa fina saker när hon kommer hem igen, hon är värd allt!

Jag ska byta ut pannbandet, ska köpa ett pärlpannband från Glenngordon att ha till tränset!




Pernilla fick också med sig lite grejer!


Veterinärkoll

Läste på hippson på veterinärstudenternas sida vad är bra att veta när man ringer en veterinär om hästen tex mår dåligt eller betér sig annorlunda. Detta är en bra mall tagen från dem vad som är bra att ta reda på!

*Vad har hästen för temp? Normaltemp varierar mellan hästar men över 38,2 brukar man räkna som feber.

*Har hästen bajsat, finns avföring i boxen? Om det finns, är den lös eller hård?

*Dricker och äter hästen? Ett sätt att kolla uttorkning är att dra i skinnet på halsen eller på ögonlocket (hudturgor). När man släpper skall huden direkt falla tillbaka utan fördröjning. På gamla hästar kan det dock ta längre tid även om de inte är uttorkade.

*Är hästen orolig/rullar/sparkar/står och ser ut som den försöker kissa (koliktecken)?
*Hur ser hästens slemhinnor ut? Kolla in i näsborrarna, munnen och under ögonlocket. De ska vara en rosa färg och ytan ska kännas lite fuktig/slemmig.

*Vad har hästen i puls? Detta kan vara lite svårt att känna ibland men man brukar kunna känna bredvid ögat på hästen. Lite mellan ögat och där grimman/tränset sitter. Annars under ganashen på hästen eller på benen på var sida om kotan. Om man hittar pulsen kan man räkna hur många slag det går på en minut. Jag brukar lyssna 10 sekunder och sen ta antalet x 6 eftersom det är 60 s på en min. Normalpuls brukar ligga mellan 26-40 slag/min med lite variationer. En mycket hög puls indikerar ofta smärta och en mycket låg puls kan leda till hypovolemisk chock då blodet inte kommer runt ordentligt i kroppen.

*Hur ser andningen ut? Verkar hästen anfådd eller andas den sakta och tungt? 8-16 andetag per minut brukar vara normalt. När man mäter andning kan man antingen känna med handen vid näsborrarna hur många ggr hästen andas ut under en minut eller annars kolla på flanken. Då brukar man kunna se hur den åker in och ut vid varje andetag.

*Kan du höra något från hästen mage eller är den helt tyst? Ofta hör man ett kurrande och sörplande om man lägger örat mot hästens mage (kring virveln på sidan) på en frisk häst. Vid kolik står tarmen ofta still och även om man lyssnar länge och noga så är det helt tyst i magen.

*Har hästen näsflöde eller hostar den/har hostat? (ffa viktigt om den har feber).
*Hur länge sen var det som symptomen uppkom?
*Vad har hästen utfodrats med?
*Är hästen vaccinerad?
*Är hästen avmaskad?
*Är andra hästar i stallet/närliggande gårdar sjuka eller visar tecken på sjukdom?
*Har hästen varit ute och rest eller varit på tävling där den träffat många andra hästar nyligen?
*Har du ändrat något speciellt på senaste tiden?ex ny hage/foder/behandling?

Tänk på detta nästa gång ni ringer veterinären så blir nog allt bra :)


Snökaos

Godmorgon! Tänkte berätta för er att det är sjukt mycket snö här uppe i kiruna där jag befinner mig i 10 dagar! Började dagen med att duscha och fixa iordning mig lite och nu sitter jag här i mjukisdress och bloggar.

Lite roligt att vädret ser så olika ut här i sverige, för att ni ska få lite inblick vart jag befinner mig kan ni få se en live webbkamera ifrån kiruna, där kan ni även se andra delar i sverige!

http://www.webbkameror.se/webbkameror/kiruna/index.php

Hoppas ni har det mysigt med vårstunden i stockholm!

/ Johanna

Köpes lista

Något jag verkligen behöver nu innan alla tävlingar börjar igen...listan är ganska kort men på plats finns de viktigaste sakerna till utrustningen!

1. Hjälp, funderar på att köpa en GPA pikeur! BİNİCİ TOG - PIKEUR GPA

2. Dressyrstövlar att tävla i! Troligtvis måttbeställda Victoria High rider.

Vad tycker ni?

Dressyrmupparna

Var precis nyligen inne på dressyrmupparnas blogg, Linn hade lagt ut lite bilder på deras klubb US aktiviteter...hittade då en häst där jag tycker var identisk med Gullmar! vad tycker ni?

Om någon hade sagt att det var Gullmar hade jag nog faktiskt trott på det efter att ha sett bilder, i verkligheten kan situationen vara helt annorlunda men detta var bara något som sas till min hjärna.


Övergångarnas vikt

En stor vikt i ridningen som man aldrig kan träna för mycket på är övergångarna, jag själv har varit dålig på det men det är verkligen något jag framöver ska göra vid varje pass, fick tipset i måndags när jag red för en som heter Eva!

La Venza är en häst som gärna fuskar och det är när fusket bryter ut som hon blir ostadig och svajig. Det blir helt enkelt inte en ärlig form och bärighet med fuskhästar som ni säkerligen förstår. La Venza vill gärna gå över eller bakom lod, för henne blir mellantinget väldigt jobbigt och det är det man måste träna på med henne. Jag vet många hästar som har precis samma problem, även här kommer vikten in med övergångarna och hur viktiga de är. När man gör en övergång från trav till skritt ska inte bromsen i, det handlar om övergå till en annan gångart och man måste vara väldigt på med drivningen. Vi säger om jag travar på fyrkanten och ska göra en övergång till skritt och bara bromsar, då förstår ni nog själva att det blir väldigt tvärt och plötsligt. Om jag istället driver samtidigt som man lutar sig tillbaka och gör förhållning blir det mjukare och ingen hastigt byte från trav till skritt.

På La Venza märker man verkligen hur betydelsefull den är för vår träning och vilket stor nytta det gör. Speciellt på henne som gärna krullar ihop sig är det väldigt bra. Men kom ihåg, över lod är så mycket bättre än med en bakom lod. La Venza som har det problemet tänkte jag innan att det är lättare med en häst bakom lod att få upp i formen än tvärt om, jag har ändrat sen åsikten nu!

Hoppas alla ni där ute är noga med övergångarna! ;)

Dagen idag

Har jag typ inte gjort ngnting, tränade på morgonen (friidrott) sen så har jag bara tjockat mej i soffan, hah, men jag ska väl till stallet sen, inte rida men borsta och ta hand om ponnyn, nu får ni komma med ideer om vad jag ska blogga om, kan va vad jag tycker om vissa saker, utrustning, osv..

Vad vill ni läsa om?


uops

ojj, när jag skulle kolla kommentarerna så raderade jag alla från 10 december och frammåt, opps, men kommentera igen, nu ska bloggningen bli bättre, :D

Pepp pepp

Jag och Pernilla båda två vet att vi har varit väldans dåliga med bloggningen, det står jag för! Anledningen till det är för att jag sedan 4 dagar tillbaka är hästlös några veckor framöver. La Venza kommer hem i januari troligtvis.

Men vi tänker fortsätta blogga ändå och bli mycket bättre! Kommer bli mycket tips och vardagliga saker för min del och jag kommer se till att fota pernilla ofta och vi ska allt fixa ihop lite skoj till bloggen!

Det jag börjar med att säga är väl då att jag är i kiruna just nu, i 10 dagar! :)

Shopping

Idag blev det lite shopping, rosa som jag är köpte jag clavers B-vitamin och sedan en spannhängare. Tror det blir jättebra!

Imorgon ska Jag josefin, Pernilla, Kaleria och Rebecka rida ut tillsammans på julaftonsmorgonen! Jag kommer bara skritta lite lugnt! La Venza ska få ett orange BR schabrak av mig imorgon i julklapp. Otroligt att jag inte ridit med det på en månad, det är nytt och köpt på globen (meningen som juklapp men om jag känner mig själv rätt hade jag inte orkat vänta på julafton...men jag känner mig själv inte riktigt lika bra....hade nästan glömt schabraket! oups!

Har tagit hem massa benskydd och lindor som ska tvättas till på måndag....

Lördag- Uteritt
Söndag- Vila (springa av sig på volten)
Måndag- .......

Lucia



Imorgon så ska jag vara lucia i området, ska rida på Boy. Lite kul sådär, eller det ända är väl att man får ett smycke i silver, haha!



Jessica och Boy!

Sakna sommaren !! ♥


Lektion för Bettan

Red ju lektion för Bettan igår, och jag är riktigt nöjd. Det går frammåt, tidigare gick det ju bara sämre och sämre..

Men innan Bettan kom så skrittade jag fram i 10min, skrittade han ett tag i form och kom sedan fram i trav och gjorde lite lösgörande övningar, han tog inget stöd på bettet men han var himlans mjuk, tillsut så började han ta lite stöd på bettet så då gick det bättre. Galopperade även lite i låg och rund form medans jag stog i fältsits.

Sen när Bettan ko så började vi med att göra lite slutor längs långsidorna. Han var duktig och det gick förvånansvärt bra för att vara i början av passet. Sen la vi in lite galopp, lite volter och ökningar och sånt. Sen lite trav igen. Fick upp han i formen och så, vi minskade och ökade volten och när volten var som minst så skulle man göra en sluta eller stor bakdelsvändning. Först görde vi skritt/trav, sen gjorde vi skritt/galopp. Därefter lite enkla byten. Han skötte sig prima och behövde bara sitta tillbaka lite så saktade han av, men han vra lika kvick fram igen. Sen travade jag honom i lite rundare form och ökade några gånger, kändes bra, fick verkligen fram bogarna och han sköt på bra där bak ifrån.

Super nöjd med passet!

Mamma fotade men alla bilder är tagna i fel ögonblick när han typ hoppar på ett ben. HAHA!

/Pernilla

Gammal kärlek rostar aldrig



inte glad just nu!

Just nu är jag precis som rubriken lyder INTE glad.....!! Hade nog skrivit mitt bästa inlägg jag någonsin gjort i denna blogghistorik men vad tror ni händer? Jo jag har skrivit så länge att bloggen varit tvungen att loggas ut. Ja ni vet ju säkert att datan loggar ut blogg.se efter lång tid inne. Jag har suttit och filat på detta fina inlägg från gårdagens ridning och så när jag ska publicera loggas den ut och ALLT försvinner... finns inte en smula kvar av inlägget och jag är dum nog som inte kopierade inlägget eftersom jag lärt mig att detta kan hända,så typiskt!

/ Johanna

Har inte loggat på ett tag nu ...

Har ju inte bloggat på ett tag nu men nu tänkte jag berätta vad jag gjort de senaste dagarna.

Torsdag - red ut med jessica i mörkret, var väldigt halt så vi red lite på en äng i närheten, han kändes himla härlig.

Fredag -
riktig genomkörare i ridhuset, vi har nu hållit på ett år med att försöka hitta olika lösningar och inte pressa han nåt, men det har ju inte funkat så nu pressade vi han lite och gjorde sluta efter sluta på diagonalen tills han gav med sig, enkla byten, super samlad galopp. Behövde i princip bara luta mig tillbaka så stannade han upp. Men tills vi kom dit bråkade vi en del.... Tillslut så var han ju i alla fall super fin och Jessica fick trava av honom.. Red nog akvtivt i över en timme. Det är för länge men man måste ju på något sätt lösa det.

Lördag -
skrittade ut med mamma i 1h, mot ågesta bommen. Skrittade i form i princip hela vägen och han tyckte det var jätte jobbbigt. Men det var mysigt att rida ut med mamma som red Zlatan.

Idag - så ska jag rida lektion för Bettan.

Nu kommer förhoppningsvis min uppdatering bättra sig ;)

/Pernilla

svar på kommentar

Anonym: Varför använder du benskydd med ull mitt i sommaren?Blir hon inte väldigt svettig?

Svar: Hej! Det finns inga speciella skydd som bör användas endast till sommaren/vintern. Dessa benskydd passar året om och för mig har det inte varit något problem. Självklart väljer man väl inte de varmaste benskydden på de varmaste dagarna men dagen som den på bilden var inte kokhet om man säger så och de är inte alls speciellt varma men det beror väl häst till häst. Jag varierar väldigt mycket och beroende vad som passar till outfiten bestäms benskydd och lindor. Skulle inte säga att dessa är varmare än lindor med padd?! Om du sticker ner fingrarna mellan lindorna känner du att de är minst lika varma som dessa! Detta är mina åsikter i alla fall! :)

Hoppas du är nöjd med ditt svar!



Jag sitter här och äter......


Dålig uppdatering

min upptadering kommer att vara ganska låg under helgen då jag har mycket inplanerat och så, nu ska jag dra iväg på friidrottstävling! :) / Pernilla


klia hia

Stallfixet började med att jag skulle hämta in La Venza och Gepard för att fixa Lv´s mugg och spola av Gepards ben så det blir lite enklare för Kaleria med strålrötan sedan. De fick komma in någon timme tidigare än de andra just pga skitvädret- inte kul! Men det gick superbra att ta in de båda och La BVenza hängde på som ett föl som sprang efter mamman. Måste verkligen önska mig ett par fina stövlar för det håller verkligen inte som det är nu..

Senare idag linimenterade jag La Venza och gav lite massage! Tänkte på hur jag skulle massera in det och då jag tyvärr inte hittade min massageborste tänkte jag att det borde fungera lika bra med piggborsten egentligen så jag gav det ett försök. När jag står och rubbar in det märker jag vid länden hur hon skjuter rygg och sätter sig på bakbenen riktigt ordentligt. Nytt favoritställe för att klia och det är jättebra stretching!

Många hästar reagerar på det stället men har aldrig varit med om att La Venza tycker det var såååå skönt! :)

När jag linimentat henne fick hon springa av sig lite på volten, så himla mycket energi i sin lilla kropp. Hon visade upp sig lite och sparkade bakut när jag smackade på lite, så otrolig söt hon är! Tidigare har hon aldrig visat upp sig som idag så det var faktiskt riktigt kul.

Bilder ifrån idag!


låg form

Har mycket att göra just nu, massa som planeras för mig och La Venza men mer kan jag tyvärr inte säga mer än att jag tror det blir superbra!

Igår red jag på volten ett tag! Skrittade ut en sväng med Isabelle och Asta, dock var det så halt. Travade lite på volten i mycket voltspår då det var ganska halt på övriga delarna. Jobbade låg form på henne i både skritt, trav, höger och vänster! NÖJD!

Broddade innan ridningen, 2 i varje sko men jag gillar inte att bara ha 2... dels för att det blir en ojämn benställning och halkrisken. I helgen sätter jag i så jag har fyra i varje sko.

Idag blir väl det lite tömkörning alt bara springa av sig.!

/ Johanna

Veckan som varit

Har haft lite dålig tid till att blogga! Men nu tänkte jag skriva lite info om dagarna som varit och helt enkelt vad som kommer hända framöver.

Måndag- La Venza fick springa av sig på volten med Gepards!

tisdagen red jag lite på volten, ca en timme inkl fram och avskrittning! I början gjorde vi mycket volter och bågar för att få henne bra lösgjord. Mycket pauser för att hon skulle återhämta sig och även lite galopparbete. Nöjd! Ett väldigt bra pass.

Onsdagen red Kaleria eftersom jag inte hann och hon behöver ridas! Hon jobbades mycket i låg form och det hon behöver träna på. Gick bra!

Idag tänkte jag gymnastikhoppa ca 20-30 cm på volten beroende hur underlaget ser ut idag.

Imorgon beroende om jag har broddar rider jag nog ut.

/Johanna


Ågesta



Idag ska vi på något möte på ågesta för alla privatryttare, ska blli interessant då man får komma med förslag vad klubben kan göra för oss, har ju inte varit så bra med det tidigare.. Vi kommer säkert också prata om allsvenska lagen i vår. Jag ska vara med i dressyr laget, vi har anmält oss till divII men eventuellt så anmäler vi oss istället till divI, då är det ju LA:1, LA:P1. Jag och han har endast ridit en LA men vi har ju lite tid att träna ifall det blir så.

Det hela ska ia alla fall bli kul, innan dess så ska jag hinna rida ponnyprutt! ♥


Veckans planering/Pernilla

Torsdag - dressyr i ridhuset, fokus på galopp och skänkelvikningar
Fredag - ut/rihuset
Lördag - ut/ridhuset
Söndag - lektion för Bettan
Måndag - vila/longering

så långt har jag typ planerat, sen får vi se hur den följs :P


Vart jag mig i världen vänder, står jag här med tomma händer

Idag åkte jag bara till stallet för att mocka, sköta om han och brodda(eller mamma hjälpte mig). Broddade bara i två hål på varje fot, det behövs inget mer nu skulle jag tro. Sen så ska vi brodda i alla fyra hålen när det har blivit lite mera is och halt och så.

Skolan idag gick bra, förutom att vi fick sluta hundra år senare än vad vi egentligen skulle ha gjort..
Hade förhör i engelskan men hade inte pluggat, förutom några minuter innan, men tror att det gick ganska bra i alla fall.

Nu ska jag i alla fall åka iväg och träna, blir hämtad kvart i sex så det är snart dax att göra sig iordning.

/Pernilla


JOHANNA !! ♥

Idag fyller Johanna år, jag tycker alla borde gratta henne! Bara för att hon är så bäst ;) /P


Dagens ridpass alá Pernilla

red ju i ridhuset idag, red toltalt ca 1h med fram och avskrittning.

Började passet med att skritta 10min, sen gjorde jag lite flyttningar åt båda hållen i skritt, sen samma sak i trav, mycket öppnor och sånt. Sen galopp mycket flytta där med och lite förvänd galopp, lite svårt att få till i vårat lilla ridhus men det gick. Sen tog jag upp han lite och red på han, han blev lite arg men det är också då han är som häftigast att se på.. :) Sen travade jag av honom och skrittade av 15min.

/Pernilla


julklappar ..

min toptre önskelista:

1. Ny sadel, haha ..
2. Vita ridbyxor
3. kavaj

Jag kan ju göra listan lång men det här är nog top tre ;) ♥

/Pernilla

vad önskar ni er i julklapp?


Nästa: stallet



nu åker jag till stallet, mamma är sjuk så måste mocka själv idag :( bloggar när jag är hemma!


Så fint


Tisdag

Idag är det tisdag, blir en super hiss till tisdagar då jag sluat tio över ett i skolan, och senare rider jag. Ja, sen så måste jag plugga också.... Engelska till imorgon, matte på torsdag, och på fredag biologi. Så det blir till att plugga nu.

Ikväll ska jag ju rida, rider troligtvis i ridhuset, mamma hjälper mig. Han longerades igår så då får jag känna hur han känns idag, kommer iaf öva mycket frv.galopp och flyttningar.

/Pernilla


 - bjuder på en lite halvt smickrande bild -


Dagens ridning =....

Var precis inne på bloggen och kollade vad Pernilla skrivit, ser ju då att hon skrivit om tränset hon beställt! Lite kul att jag spanat på det där tränset väldigt länge och att det var just det tränset!

Gillar att tränset är så "maffigt" och men ändå enkelt! Har nämligen en liknande nosgrimma till ett utav dressyrtänsen i min ägo.


Nu till dagens ridning, som gick väldigt bra! Det fick bli en marin outfit idag och precis när jag hoppade upp började det snöa vilket var väldigt mysigt! Skrittade fram 10 minuter i raskt tempo, jag fixade hörlurarna så att det bara dunkade musik i örat (jag har bara musiken i ett öra för säkerheten). Travade fram och tänkte mycket på min avslappnadhet och att mina ben bara skulle hänga ner vilket gick skitbra kan jag lova!

På långsidorna gjorde jag långa bågar alt korta och lite hastigare för att veta att hon är med i svängarna! När jag kände att hon sprang iväg lite ibland gjorde jag övergångar vid varje bokstav och halter tills hon lyssnade bra, skillnad efter kan man verkligen säga att det blev!

Red ca en timme ink fram och avskrittningen!


träns



beställde detta träns från hemsidan http://grand-prix.se/ . Fast i svart, jag beställde det typ sista oktober. Och det har inte kommit än, så kommer typ få det i januari, lite surt, dom hade det inte inne i lager i den storleken. Men det är värt att vänta på, kommer att byta ut pannbandet.

/Pernilla


sitter och garvar i min ensamhet


♥ JAG ÄLSKAR DIG ♥


just nu

nu sitter jag i skolan, har svenska, fast vi är i datasalen.. Ikväll blire förhoppningsvis träning för mig. Mamma longerar Gullmar idag.

/Pernilla

Svar på fråga

    



Fråga: VIlket stall står du i? och hur är det där? Sköts det kollektivt?

Svar: Tänker inte gå in närmare på vad stallet heter osv eller vart det ligger, men jag kan säga att det ligger i närheten av ågesta.

 Jag tycker personligen att vi har ett jätte bra stall, vi har rätt stränga regler men det behövs tycker jag. Vi har 12 boxplatser, endast valacker då vi inte tar in ston. Själva stallet är lite litet men det funkar ju bra när man har ponny, lite svårare med storhäst. Sen har vi en uteridbana med nylagd material som inte ska smälta på vintern. Vi har också ett ridhus men det är väldigt litet, samma där.. Det går bra om man har ponny.

Nja, det sköts inte helt kollektivt utan endast på helger och vardagar så delar vi på alla insläpp. Man har kanske en helg var sjätte vecka och några insläpp per månad. Men jag tycker att det funkar bra.

Hoppas att du blev nöjd med svaret, bara att fråga om ngt var oklart:)

/Pernilla


Julbord och lite joggy jalla!

Precis kommit hem från julbordet, var riktigt gott och mysigt med familjen!

Ridningen idag var väldigt rolig! La Venza var väldigt avslappnad och jag lyckades hålla henne i en väldiigt låg form. Galoppen var bäst, då satt jag stilla med händer och skänklar medans hon galopperade i en låg form. Hon tyckte det var roligt idag! Sådana pass som detta får verkligen mig att le, att en vila kan göra så mycket.

Tror inte många riktigt förstår hur välbehövlig vilorna är, dels så bygger hästarna upp musklerna under vilan och återhämtar sig. Tycker hon är mycket finare nu dessutom! Inte bara att hästarna blir finare, de blir gladare också!! :)

Kommer komma in film från idag och videoblogg ev beroende om den blev bra eller inte! Vill ni se filmen?

/Johanna


Gårdagen pynt & fix

Igår blev det pynt och fix för min del! Blev mycket gjortg bland mina täcken och skåp!

Sedan blev det lite pyntat vid boxen, vad tycks?



Nöjd över mitt pynt, blev liksom inte för mycket trams känns det som. Vad tycker ni?

Gårdagens ridning fick bli barbacka på volten i ovädret! La Venza var riktigt glad och ville bocka och busa. Skojar inte när jag säger bockar! Höll på att åka av, det hade varit lite kul faktiskt eftersom jag bara ramlat av på uteritter/hoppning.


/ Johanna

Mot....

Mot julbordet! :) bloggar när jag kommer hem!

Söndag

Idag är det ju söndag, vilket betyder skola imorgon :/

Idag hade vi stallet hela dagen, då ger man mat och sen släpper ut, sen fodrar man lunch sen insläpp och sen fodrar man kväll. Så jag åkte med mamma på morgonen till stallet. Vid åtta fixade jag i ordning Gullmar och sen red jag iväg med Kristina. Red mot Balingsta och busade lite. Vi galopperade väldigt mycket men han skötte sig rätt bra. Det är ju såklart att han bockar men inte dumma bockar utan bara busiga bockar, vi hade super mysigt och kul:D
Både zlatan och gulle är ju rätt fjolliga av sig så dom skrämde upp varandra lite. I alla fall en trevlig ridtur och dom blev rejält svettiga(även jag, haha) även fast dom är klippta..

Nu ska jag snart göra mig iordning inför kvällen, då kommer kusinerna hit och firar mamma som för övrigt fyllde 43år i fredags!!!

/Pernilla



diss inlägg ...

Nu var det ju en hel vecka sen globen horse show var, jag tittade på söndagens show, då var det ju finalen av prins carl philips pris. Och jag fick världens chock, hur illa får man egentligen rida. Det var få personer som red bra. De flesta satte sina ponnyer i taskiga lägen och snärtade till dom med spöt precis över och innan i hindret, jag är ingen hoppryttare men jag antar att deras rytm lär störas då. Jag förstår att om dom stannar får man ju lägga till spöt men måste man göra det annars.


Det var en tjej som red, hon gick till omhoppning men rev där näst sista hindret, då sparkade hon sin häst i sidorna och den ökar takten och ramlar rakt in i hindret, bara för att man inte vinner behöver man ju inte sabba allt genom att rida så illa..

ja, det var väl det jag tänkte dissa, men dock så finns det ju hoppryttare som rider sina ponnysar "snällt", och städat. Och det är ju väldgt roligt att se.

/Pernilla

Sonmmaren i bilder alá Pernilla

Tänkte göra som Johanna och visa några bilder från sommaren:

detta var efter besöket hos veterenären, låg och rund form, för att hitta rätt muskler....


Hade lite fotodag med syster....



vi tränade på, red lektion, busade i skogen och han började ta sig...



var på terrängträning med Johanna...



/Pernilla

Dagen idag



- bild från i sommras, när vi bara byggde muskler i låg form- 


Dagen idag: 

Vaknade vid halv nio, gjorde mig iording. Sen kom Johanna och hennes mamma och hämtade mig(TACK!), sen så åkte vi och hämtade Kaleria och sen vidare till stallet. Johanna städade sitt skåp och julpyntade. Det blev super fint, hoppas att det kommer ner efetr jul nu också och inte kommer ner i juli, haha! Pratade och hade väldigt roligt:)

Sen vid kvart i två gick jag ner till stallet för att mocka, sen kom mamma och syster. Då red jag och jessica ut en sväng barbacka, red med Elleonor och Zlatan också. Själva ridturen var ju okej, höll bara på att ramla av några gånger för att han är så fjollig ute när det blåser. Idag lyckades han med ett par tvärnitar, bockdampar och helomvändningar, ingår ju inte i något dressyrprogram för att det inte är många som klarar sådana svåra rörelser, haha! Vi travade, galopperade och skrittade.

Men jag är i alla fall nöjd idag, vi hade inga krav utan busade bara.


/Pernilla


Dagens ska göra

* Julpynta boxen i stallet med Kaleria och Pernilla!
* Städa mitt skåp och fixa nytt system!
* Jogga La Venza på volten!
* Videobloggning!
* Ha en bra dag med Kaleria & Pernilla!

Får se vad det blir för färger på pyntet men jag har lite ideér! :)


Julpyntet togs ner 24 juni 2010...


Sommarminnen i bilder



Jag och Kaleria badade med hästarna!




Härlig sommarkvällsridning!


Ful outfitdag, gräsligt!

Terrängträning med Pernilla

Här var bara några minnen, är detta kul att se eller bara tråkigt?

Tvättis & skrubbis

Idag red Kaleria La Venza, just för att jag inte hade tiden till det idag och hon behövde komma ut!
Började dagen med skola, idrott och sedan till stallet efter skolan där jag fixade all mat och mockning. Mot hööks åkte bilen och jag kollade lite på täcken, ska nämligen köpa ett tjockare täcke att ha som ska vara 300 g innetäcke att ha snart när det börjar bli kallare. Det jag har nu är lite klumpigt då det egentligen är ett övergångstäcke att ha ute men jag tycker det är lite för klent för det och för snyggt för leran så här års! ;)

Kaleria skrittade ut idag på La Venza! Har gått jättebra och La Venza var väldigt pigg och lite busig idag fick jag som rapport!

Fina reflexer på!
Kaleria har borstat och fixat benen, så gulligt!

Kaleria skickade lite bilder som jag kan lägga ut på bloggen, superbra!


Klippningen


Rätt svar

Rätt svar på "tävlingen" var Lövsta som ingrid gissade på! :)


Har aldrig varit inne på Lövsta, men jag har ridit på deras gård förbi när vi skulle till deras galoppbana. Då red vi över gården, hästarna blev lite rädda för trädgårdsmaskinerna som var ute i full rulle på dagen. Inte ett ända löv ligger på fel plats och i hagarna finns inte bajs så långt ögat når! Så fint!

Dröm

Någon som kan gissa vart dessa foton är fotade? Rätt gissning får länkning!




/ Johanna


Johanna vill ha

Något jag själv senaste tiden kollat på är ny hjälm. Är verkligen behövd att få en ny hjälm men det har bara inte blivit av. Antingen har hjälmen passat jättebra men är jätteful på eller så är den skitsnygg men passar inte mitt huvud. Har ganska stort huvud så det blir lätt att hjälmen ser klumpig ut på mitt huvud, tyvärr.

Var inne ett tag på att köpa mig en charles owen, men nej! ALLA i princip har en sådan! Överdriver kanske lite nu men om man är ute på tävlingar så är det faktiskt många som har det. Jag tycker den är snygg men bara att alla har den får mig att inte lika gärna vilja ha den.

Väntat ett tag på att "nya trendhjälmen" ska komma ut men den verkar inte hitta hit... synd! Så nu har jag äntligen kommit på vad jag vill ha för hjälm. Hör och häpna! Efter att se Tinne Wilhelmsson rida med en sådan blev jag lite förälskad när jag insåg hur den passade in i dressyren. Nu menar jag inte de gråa GPA hjälmarna som är trendis i hoppningen....jag menar den svarta skönheten, ingen annan!


GPA evolution pikeur

Alla får ha egna åsikter om vad man tycker är snyggt och fult men denna är något jag verkligen fastnat för! Högst upp på önskelistan! Sedan har jag ju inte testat hjälmen men ska testa den någon dag och se hur den sitter på mig.

Prislappen ligger runt 6000:-

/ Johanna


Svar på kommentar

Vilma om klippt häst
Jag undrar om du klipper där sadeln sitter eller låter du det vara? ;)

Hej Vilma! :) Jag sparar en "plätt" vid sadelläget för att undverka skav där och det är så de flesta gör! Jag brukar ofta klippa helklippning dvs huvud, kropp och hela ben men denna klippning tog jag bara kroppen och sparade både benen och huvud just för att jag inte riktigt orkade orkade stå och klippa i flera timmar men nästa gång blir det troligtvis benen också. Huvudet vet jag inte riktigt om jag kommer orka lägga tid på igen, tycker det var väldigt jobbigt och krävande....




Sadel



Tänkte berätta lite om vårat sadelproblem, och bilden på sadeln ovan är den vi ska köpa, en Amerigo alto.
Men vi tänker leta efter en begagnad då en ny kostar lite för mycket pengar. Men det tar ju alltid sin lilla tid att hitta rätt storlek och så, jag behöver en 17tum och sen +2,5 i bomvidd. Ja, så om ni ser nån annons med den sadeln så kan ni väl hojta till? :)

info om sadeln:
Amerigo Alto
Denna bom är speciellt för hästar med mycket bogar och manke men med relativt kort, lite överbyggd, rak rygg. Den löser problem för hästar med stående bogblad. En kort bom, med en aning förskjuten sittpunkt och ett bakvalv som kommer upp snabbt för att undvika tryck på ländryggen. Fullblod och hästar som har svårt för att få igång sitt hasarbete och ryggverksamhet kan med fördel testas i denna sadel.
Varning: sadeln ger ibland en stor rörlighet som hästen inte reder ut och får träningsvärk av om man inte går ytterst försiktigt fram. En Alto kan bara användas om du kan rida hästen helt igenom fram till handen, utan att den släpper ryggen. Om hästen inte kan detta när man börjar dia med denna sadel, krävs ett par månaders uppbyggnadsarbete för att kroppen skall anpassa sig. Den passar många ryttare, utom de med kort bäcken som behöver mer stöd bakom sittbenen.

 

Läs mer om Amerigo sadlarna på hemsidan: http://www.ridin.se/

RSS 2.0