Ekseminfo skrivet utav Tilde på hökebo.

Sommareksem är en allergi mot såkallade Svidknott (Culicoides spp) och det finns ännu inget bot mot denna allergi. Den visar sig under de månader som Svidknotten finns på betena. Det har absolut inget att göra med sol eller proteinöverskott som man förr trodde så man bör absolut inte svälta sina hästar på protein. Knotten är som mest aktiva i skymningen och gryningen och ju bättre väder (varmt och vindstilla) desto aggressivare är dom. Knott trivs bättre på frodiga beten än på lite magrare gräs och därför kan fodermängden ibland påverka eksemets omfattning.

I en studie som utfördes -86 innan förebyggande åtgärder blev kända visade man på att ca 25% av alla importerade hästar utvecklade eksem. Denna siffra går att jämföra med ca 5% på svenskfödda hästar. En importerad häst löper alltså ca 5 gånger större risk att drabbas av sommareksem än en svenskfödd häst OM man inte förebygger. Om man är försiktig i början behöver risken inte vara större än på en svenskfödd häst. Vanligast är att eksemet visar sig den tredje sommaren och man skall alltså inte "pusta ut" efter en sommar utan fortsätta förebygga. Det har också visat sig att en häst som importeras när den är ung löper mindre risk att drabbas än en "gammal" häst.

Sommartid är det viktigt att man skyddar hästarna mot alla bitande insekter Detta gör man enklast genom att ha eksemtäcke på sin häst när de vistas ute. Jag har provat mig fram bland eksemtäcken och överlägset på marknaden är Boetts eksemtäcken. Bra passform, slittåligt och så finns det i flera färger och en stor uppsjö med storlekar. Detta i kombination med diverse insektsavstötande medel ger bästa effekt. Själv har jag haft god erfarenhet av PROB deo som endast innehåller naturliga ämnen och dessutom är mycket lättapplicerat. Då det är ett helt giftfritt alternativ så måste man inte skydda sina händer och inte heller oroa sig över kringliggande vattendrag etc.

På de mest utsatta ställena, tex. skapet/juvret, använder jag även såkallad Skillingaryd salva (även kallad 4Ess). 4Ess lindrar klådan och dämpar svullnaden som kan uppstå vid insektsbett. Det finns en uppsjö av olika produkter på marknaden och man får prova sig fram till det man tycker fungerar bäst. Man kan även ta in hästarna på de knottätaste tiderna på dygnet (skymning och gryning) för att minska risken ytterligare men låt då täcket sitta kvar på!

Det är bra att tvätta sina hästar sommartid så därför schamponerar vi hästarna minst en gång i månaden med PROB shampoo som fungerar avskräckande mot insekter och fungerar jättebra mot mjälliga mankammar. Då det återfuktar huden så hjälper det även hästar som kliar sig för att de blivit torra i mankam/svansrot.


Komentera här!♥

Kommentera inlägget här, skulle bli jätte glad!♥ :

Ditt ursnygga namn:
Kom ihåg mig?

Din E-postadress: (det är bara jag som ser den)

Din fina blogg:

Din kommentar här , Tack:

Trackback